Az új évszak beköszöntét és a reggelek egyre csípősebbé válását többféle típusú élénk várakozás előzi meg. Már régóta lessük, mit hoz az új szezon, melyek azok a darabok, amelyek nem hiányozhatnak szekrényünkből. Illetve cipősszekrényünkből.

A 2009/2010-es őszi-téli szezon több szempontból szerencsésnek ígérkezik a cipődivat frontján. Egyrészt a globális pénzügyi válság még mindig érezteti hatását a mindennapok életében, ennek megfelelően – akár bevalljuk, akár nem – sokan előbb jó alaposan átgondoljuk, hogy érdemes-e most azonnal befektetni a legújabb, legdivatosabb, legszuperebb lábbelibe (vagy várhatunk még vele újévig, mikor minden feleannyiba kerül, mint szezonnyitáskor). Esetleg nyugodtan hordhatjuk a tavalyi darabot. E tekintetben szerencsések vagyunk, ugyanis nem egy olyan trendvonulat létezik az aktuális cipődivaton belül, amely lehetővé teszi a múlt évi, kellőképpen ápolt lábbeli idei viseletét anélkül, hogy divatjamúltnak éreznénk magunkat.

Másrészről az újdonságot kedvelők, az új irányzatokra vadászok és a mindenkor megújulásra vágyók is tökéletesen megtalálják számításukat. Ők az idei szezonban kedvükre válogathatnak a különböző színek, formák, fazonok, sarokmagasságok között. Mindez már csak azért is lehetséges, mert az ősz-tél mindig változatosabb típusokat hoz. A nyári szandálok után megjelennek a pumpsok, zártabb cipők, csizmák. Nézzük, az idei szezon mit tartogat lábaink számára!

Fekete tűsarkú - illusztrációAmi marad. A vastagabb, robosztusabb sarok és a tűsarok is divat idén. A klasszikus fekete és barna variációk az időtlen eleganciát tükrözik, amelyek bármely szezonban jó befektetésnek számítanak. Megfelelő ápolással több éven keresztül is viselhetők, fittyet hányva tiszavirág életű trendek tündöklésére és bukására egyaránt.

Ami új. Megjelennek a színes cipők, a visszafogottság csupán az árnyalatokban tükröződik. A színek merész párosítása azáltal nyer igényes külsőt, hogy a lágy tónusok tökéletesen illenek egymáshoz, az anyagok csodaszépek, minőségiek és tartósak. Megjelennek a természet színei: a barnák mindenféle árnyalata, a lombok zöldje, a tevék sárgája, a szikkadt föld szürkéje, az ég vihar előtti szürkéskékje, a padlizsán lilája. A lila már évek óta tarja magát, ám most az iménti felsorolásban szereplő vetélytársakban komoly ellenfeleit üdvözölheti. Egy-egy pánt erejéig megjelenik a narancssárga, amely a merészebb tervezők kezei közül egész cipőnyi területen is kikerülhet.

Mindezen új árnyalatok pontos társításaival is találkozhatunk, méghozzá egyre gyakrabban. A visszafogott formákon megjelenő ilyen társítások az erdők világába kalauzolnak minket. Az őszi erdő össze színe bármely kombinációban megjelenhet, illetve a szarvasbőr, a velúrbőr, a sertés-és marhabőr alapanyagok is a természet csendjét idézik. Mindemellett jó minőségű szintetikus anyagok is helyet kapnak a porondon, egyre nagyobb arányban foglalva el a polcok sorait az üzletek kirakatában.


 

 

A formákra a legjobb jelző, hogy formabontóak. A platform talp nagy visszatérő, ám szolid kivitelben. Leheletnyivel vastagabbak a cipőtalpak mint eddig, és gyakran csak a csodálatos félcipők fejrészének magassága jelzi, hogy az bizony magasított talpat rejt. Ezzel el is érkeztünk a boszorkányok világába. Magasított talpak, extra magas sarkak különleges formamegoldásokkal – a boszorkányok és Dorothy (ti. az Ózból) világa stílusosan ötvöződik a modern nő idei cipőtárában, hogy a férfiak végül ne tudják eldönteni: ártatlan kislánnyal vagy bűbájos amazonnal van-e dolguk? A Dorothy-boszorka cipők fejrésze zártabb, és gyakori a fűzős megoldás.

Trend a nyitott orr, amely bármilyen cipőfajtán megjelenhet. Idén még nyitott orrú csizmával is találkozhatunk, amely hihetetlen szexisé varázsolja viselőjét. Kötelező kellék a sötét színű harisnya, amely lehetőleg színében üssön el a cipő színétől, ám harmonizáljon a többi ruhadarabbal. Vagyis ha cipőnk fekete, a harisnya legyen sötétbarna, miképpen még legalább egy ruhadarabunk. Kivételt képeznek a szintén nagyon divatosnak számító élénk színű harisnyák: élénk színekből egyszerre csak egyet viseljünk.

Jellemző a magas sarkakhoz, kecses cipőorrokhoz társuló robosztus pántmegoldások, masnik megjelenése. Az anyagmennyiségek kontrasztjából eredő ellentét stílusosan határozza meg viselőjét, és hozza létre a céltudatos, határozott, tökéletesen modern nő imázsát. Ha mindehhez visszafogott színű, esetleg azsúrmintával megbolondított vastag harisnya és meleg tapintatú anyagból készült szoknya vagy ruha társul, a korával lépést tartó, ugyanakkor viselkedésével egyben azt meghatározó nőalak képe immár meghazudtolhatatlan.

https://m.blog.hu/sh/shoetime/image/pradaaw08.jpg

A bokacsizma továbbra is divatos és várhatóan nagyon kedvelt lesz az idei szezonban. Ez egyike azon daraboknak, amelyektől nem kell megválnunk akkor sem, ha divatfronton abszolút naprakészek szeretnénk lenni. Továbbra is szabály viszont, hogy a bokacsizma szára ne simuljon a lábakra, hanem tisztes távolságban álljon el a lábszáraktól.

Vadonatúj viszont a térd fölé, netán combközépig érő csizma. Itt az ideje leszámolni a Pretty woman-féle, Julia Roberts és Richard Gere nagyszerű alakításával fémjelzett előítéletekkel. Tanuljuk meg: a csizma hossza nem áll fordított arányban viselőjének erkölcsi erényeivel.

Vagyis: idén tobzódjunk ha kedvünk tartja, vagy kombináljuk a tavalyi alapdarabokat ha lehetőségeink ezt engedik meg. Egy biztos: az aktuális szezonban csak rafinéria kérdése, hogy hozott anyagból vagy vadonatúj beszerzésekből alakítjuk-e ki a magunkról mutatni kívánt képet. Így is, úgy is szuperdivatosak lehetünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr291490119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.