A divat terülj-terülj asztalkáján idén egy nagy korszak továbbgyűrűző visszatérését kóstolgathatjuk. Teljes pompájában hódít a ’80-as évek divatja, a korszakra jellemző minden különleges megoldásával.

 

 

 

 

Ha egészen pontosan akarunk lenni, már egy ideje figyelhetjük az említett kor jellemző stílusjegyeinek a mindennapi viseletbe történő lassú visszaszivárgását. Az aerobik korszakából, a Flash dance-ből és a Dirty dancingből ismert  sportfelszerelések legdecensebb darabja a túlméretezett, ejtett vállú, bő szabású felsőrész. Ez lehet ujjatlan, rövid, vagy háromnegyedes ujjhosszú. Széles alsó passzéja a csípőre simul. A csípő vonala alá érő, szűk passzéval alul összehúzott, mélyen dekoltált felsők legtöbbször pamut anyagból készülnek, és gyakran lila színben pompáznak, vagy csíkos anyagból készülnek. Nem ritka a csillogó, feliratozott díszítés sem, és gyakori a csillagok előfordulása. 

The Strange: 1

Szintén nem újdonság a kötött lábszárvédő. Ez tipikusan olyan nagy visszatérő, amelynek első felbukkanásakor a divatban jártas fiatal lányok kényeskedve húzták fel az orrukat. Ám mint egy-két éve a csőszárú nadrágokkal történt, a fintorgás lassan alábbhagyott, és nem kétséges, hogy idén ősszel mindenki lábszárvédőben flangál majd az utcán. Szorosan kapcsolódó ruhadarab a cicanadrág. A neonszínű latexnadrág ugyan minden bizonnyal eredeti formájában nem lesz nagy visszatérő, ám az idei szezonra adaptált formája várhatóan a tavalyinál is nagyobb népszerűségnek örvend majd.

A sláger a fekete szín, amelyet balerinacipővel vagy platform, vagyis magasított talpú topánnal illik viselni. Bátrabbak egyszerűen csak válasszanak hozzá egyet a fentebb bemutatott méretes felsők közül – az eredmény önmagáért beszél majd. Az öltözék praktikus, fiatalos, kényelmes, és vadócosan sikkes összeállítás. Bátortalanabb kísérletezők válasszák a kötött ruha-bokacsizma-lábszárvédő variációt, ám a bókokat szemérmetlenül söpörjék be, mert megérdemlik.

http://img10.indafoto.hu/1/3/33923_910c8aa6d76100df69a6ea11c2a39ed1/4421389_c82116179c096523b0b6e790fa13ac2c_m.jpg

A szoknyadivat terén hódít a rakott szoknya, extra pörgős, térd alá érő változatban. Ez a szabás sajnos elsősorban magas, vékony lányoknak előnyös, mert szabása miatt optikailag szélesít, ugyanakkor a termetet alacsonyabbnak láttatja.
Visszatérnek a tengerész és katonai stílusú zakók. Ezek fő jellemzője, hogy többnyire derékig érnek, vagy csak kevéssel az alatt végződnek. A gombolás két soros, és fémből készül nagy, feltűnő gombok felhasználásával.

A blézerek másik jellegzetessége a gyakran túlzottnak ható válltömés. Ez az idei ősz/tél legnagyobb dobása. Az egyik leghíresebb divatmagazin Egyesült Királyságbeli őszi különszáma így nyilatkozik az új válltömés-őrületről: „Ugyan a jövő szezonban már nem fogjuk viselni, de egy szezon erejéig ultrasikkesek leszünk benne.” A ’80-as évek válltáji jellegzetessége ezzel tiszavirágéletűnek ítéltetett, de csak várjuk ki a végét! Idén ősszel az lesz a sikkes válltömés, amely széltében nem növeli meg a kabátka vagy zakó viselőjének kiterjedését, hanem filiformis, nyurga módon, éles kis csúcsban végződik, s nyújtózik az ég felé. Ehhez az idén is divatos füstös szemeket festve holdbéli, ufó-lakta táj tárul elénk. Irány hát a Mars.

http://img8.indafoto.hu/1/3/33923_910c8aa6d76100df69a6ea11c2a39ed1/4421391_893a96b1803a5785993aac033c4f5bbb_m.jpg

Menő a neonarzenál. Neonszínű nadrágok, felsők és dzsekik pompáznak az üzletek kirakatában, minden variációban. A márványfarmer szigorúan csőszabású, de mintha utolsókat rúgná ez a fazon, mert már évek óta divatos és az eljövendő idők a bőszárú nadrág feltámadását jósolják.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a ’80-as évek popikonjainak hatását. Michael Jasckson, Madonna és Tina Turnermindannyian máig hatóan képviseltetik magukat a divat körforgásában. Mi sem egyszerűbb: csak lapozzuk fel bármely említett híresség életrajzi írásait, hogy közelképet nyerhessünk a huszonöt évvel ezelőtti világ divatvilágából. Michael Jackson közelmúltban bekövetkezett halála az aktuális trend közepette teremti meg az énekes világraszóló, halhatatlan hírnevét.

http://img2.indafoto.hu/1/3/33923_910c8aa6d76100df69a6ea11c2a39ed1/4421393_ed14a298cb191ce676c2c4db87058bf9_m.jpg

Viseljük ezeket a vidám darabokat, ám tartsuk szem előtt: nem a papagájhatás a cél, hanem az, hogy egy-egy jól megválasztott színt vagy szabásvonalat a többi darab összeillő párosításával emeljünk ki. Ha mindezt ügyesen csináljuk, megjelenésünk üde színfolt lesz a szürke téli hétköznapok távolságtartó hűvösségében.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr901490456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.