Világhódító úton a flip-flop

 2009.11.01. 12:22

A vietnámi papucs újra virágkorát éli. A felvirágzás nem újkeletű, már néhány éve megfigyelhető, hogy a "lábujjközédugós" papucsok ellepték az üzletek polcait. Mindenféle formában, anyagban és fazonban találkozhatunk vele.

https://m.blog.hu/te/tejbenvajban/image/havaianas_pic03.jpg

A fazont eredetileg vietnámi papucsnak hívtuk, ám a flip-flop elnevezés nemrégiben a magyar nyelvben is meghonosodott. Maga a kifejezés természetesen külföldi adaptáció, amely a papucs viseletéhez kapcsolódó jellegzetes hangról kapta nevét. Az eredeti, Vietnamra utaló nevet az amerikai katonák hívták életre egy második világháborús bevetés alkalmával.

Ám mégsem ez volt az első megemlékezés a nevezett fazonnal kapcsolatosan. Habár modern elnevezése ebből az apropóból származik, a vietnámi papucs legelső képviselőit három és fél évezrede már az ókori Rómában is ismerték. Igaz, akkor még nem szintetikus polimerekből, hanem papiruszból készítették. Az viszont jellemző, hogy már akkoriban is többféle díszítéssel kínálták. A papucson található színarany motívumok mennyisége hűen tükrözte a lábbelei viselőjének társadalmi státuszát.

Mára a nevezéktan annyiban változott, hogy a fazon maga továbbra is viseli a vietnámi jelzőt, ám a műanyagból készülő, lapos talpú, keskeny pántú, egyszerű változatokat azóta flip-flop-nak hívjuk. Emellett a flip-flop amolyan „csak felkapom és már megyek is” érzést szimbolizál, ami tökéletesen igaz, hiszen nincsenek csatok, fűzők vagy bármilyen egyéb trükkös részek, amelyek egy másodpercnél hosszabb ideig tartó bíbelődést igényelnének.

De minek köszönhető a fazon sikere, és a hódító út vajon miféle kövekkel van kirakva?

FULL vietnámi papucs (890)

Az egyik magyarázat talán a szabadság érzésében keresendő. A klasszikus flip-flopot viselni olyan érzés, mintha semmi nem lenne a lábunkon. Csak a névadó flip-flop-flip-flop ütemes hang emlékeztet arra, hogy valamit mégiscsak viselünk a talpunk alatt. Merthogy fölötte a lábfejen kereszteződő kevéske anyag szinte említésre sem méltó.

A másik ok, ami miatt a szabadságot asszociáljuk a flip-flop-hoz, már szándékosan generált. A két legmenőbb márka Brazíliához kötődik, és a gyártók reklámkampányaikban ezt igyekeznek is hangsúlyozni. Az elgondolás pedig működik. Hiszen ki ne szeretne az Ipanema jelenlegi múzsájának, Gisel Bündchen szupermodellnek a lábnyomába érni, aki szintén az Ipanemáját hordja, és a kampány szerint leginkább arra használja, hogy a tengertől a parti bárig eljusson? Ha máshogy nem is lehetünk nemzetközileg elismert és ünnepelt szépséges csillagok, hát azáltal igyekszünk ezen álmunkat megvalósítani, hogy az általa is előszeretettel viselt lábbelit magunkévá tesszük. Ne feledjük, a reklámok egyik legfőbb ismérve, hogy gyakran nem a termékre, hanem egy általánosságban vágyott életstílusra hegyezik ki a kampányt. A nagyérdeművel pedig elhitetik, hogy a termék megvásárlásával a vágyott életet is elnyerhetjük. Már a névválasztás is sokat mondó: kevesen tudják, hogy az Ipanema Rio de Janeiro végtelen fehér homokos tengerpartjának a neve.

De van ám egy nagy ellenlábas, a Havaianas. 1962-ben hol máshol, mint Brazíliában készítették az első modellt, és azóta gyors ütemben hódítja meg egyik földrészt a másik után. Mintául a japán otthoni viseletre készített papucsok egyik fajtája, az ún. Zori szolgált. Ez inspirálta a tervezőket, mikor az első Havaianast gondolatban felvázolták. Ma is évente több mint 100 millió pár készül a Havaianas műhelyében. Az alapanyag természetesen újrahasznosított, így megfelel a korszellemnek, amely elvárja, hogy a gyártás a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet, illetve tartsa szem előtt az újrafeldolgozás nagyszerű lehetőségét, főleg műanyagoknál, amelyek lebomlása száz emberöltőnél is többet vehet igénybe.

De a vietnámi papucs nemcsak műanyagból készülhet. A szabás is változatos lehet: nem csak lapos, hanem kisebb-nagyobb mértékben magasított sarokkal és vastagabb talppal is készítik. Ezeket a változatokat ugyan a köznyelv már nem nevezi flip-flop-nak, ám az alapvető jellemző ezeket a darabokat is vietnámivá teszi. Ti. hogy a lábat az egyes és kettes lábujj között rögzítik a pántok, melyek a lábfej két oldalán még egy-egy ponton hozzá vannak varrva a papucs talpának széleihez.

A díszítés nagyon változatos lehet. Alapanyagtól függően lehet gyöngyös, flitteres, díszvarrással tarkított, cakkos szélű, hímzett, feliratozott, stb. A lehetőségek tárháza végtelen, határt csak a fantázia szabhat. Nem vitás, hogy hamarosan megjelennek a kreatívan, saját ízlésvilág szerint díszíthető modellek. Ötletekért nem kell messze menni. Pár éve az Adidas dobott piacra olyan cipőket, amelyekhez díszítésre alkalmas filctollakat is mellékeltek. A Crocs bedugós ékeivel díszíthető, szempillantás alatt klasszikussá lett műanyag papucsai pedig szinte mindenki ruhatárában megtalálhatók – akár kerti vagy utcai viseletre egyaránt alkalmasak. Ők elsősorban nem flip-flop-okat gyártanak, de a repertoár gyorsan szélesedik, hamar beszállhatnak a flip-flop háborúba. Addig is nem lenne meglepő, ha díszítő módszerükre adaptált lyukas pántokkal rendelkező flip-flopok születnének majd, a nem is olyan távoli jövőben.

http://galeria.vezess.hu/files/969/013/000/13969/13969_118228_241x133.jpg

Nem vitás hát, hogy a flip-flop szenvedély és praktikum ötvözete, amelyet a hozzá kapcsolódó hangulatok tesznek halhatatlanná. De ne higgyük ezt kizárólag a marketing minden hájjal megkent vegykonyhájából kiinduló támadásnak. A flip-flop viselete mindenképpen a nyárhoz kapcsolódik, amelynek napsugaras emlékei összefonódnak a papuccsal, hogy jövőre is hordjuk majd. Vagy ha idén rongyosra viseljük, a következő szezonra újat vásárolhassunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr211490566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.