A test különböző pontjainak piercingelése több évezredes hagyomány. A Biblia is említi, mint a gazdagság, jólét és hatalom jelképét. Az ókori Egyiptomban csak az uralkodó család tagjainak volt engedélyezett, és kizárólag a fáraóknak lehetett köldök piercingje.

Fájl:Piercingschmuck.jpg

Az ókori római férfiak mellbimbó piercingje az erő és bátorság szimbóluma volt, valamint a Birodalom iránti hűségé. Az azték és maya kultúrában a nyelvpiercing rituáléjával istenhez szerettek volna közelebb kerülni. A reneszánsz idején újból divatba jött, manapság pedig ismét fénykorát éli.

A nyelvpiercing egyáltalán nem újfajta hóbort. Már ősidőktől használták a fakírok is, hogy így bizonyítsák transzállapotukat. Mind a mai napig megtalálható egyes hindu és filipppinó hagyományokban. A 20. század nyugati országai tulajdonképpen a fakíroktól vették át ezt a különös testékszert, és tették divatossá Amerikában és Európában.

A nyelvpiercing fáj, ám nem annyira, hogy ne lehessen elviselni.  A fájdalomtűrő képesség különben is egyénfüggő, mindenkinél más. Az, hogy mennyire érzel valamit fájdalmasnak, nagyrészt fejben dől el, a pszichédtől függ, képzeleted irányítja. A nyelvpiercing által kiváltott fájdalom leginkább a fülpiercingéhez hasonlít. Ugyanakkor az eljárás más, a nyelvpiercinghez éles tűt használnak, míg a fülpiercinghez füllyukasztó pisztolyt. Ez az eljárás is nagyban csökkenti a fájdalom mértékét.

Hogyan csökkenthető a fájdalom és a félelem?

• Csakis megbízható, gyakorlott emberrel végeztesd el a beavatkozást
• Győződj meg róla, hogy a piercing eljárás során alkalmazott eszközök sterilek, előtted bontják ki őket
• A piercing leendő helyét, illetve a behelyezendő ékszert is alaposan le kell fertőtleníteni

Gyakran használnak érzéstelenítőt az eljáráshoz, ami ugyan a fájdalmat nem tünteti el, de mindenképpen csökkenti.

Vérző nyelv a piercing után

A nyelvpiercing általában biztonságos, ám fennáll a Hepatitis B, C és HIV fertőzés veszélye, valamint egyéb egészségügyi problémák kockázata is. Megfelelő óvintézkedésekkel ezek csökkenthetők.

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a nyelv vérezzen a piercing behelyezése után. Súlyos vérzést a nyelvben található vérerek tömeges sérülése okozhat. Mivel ilyenkor a vért lenyeled, a vérzés intenzitása általában ismeretlen.

A következő szabályok betartása javasolt:

• Csökkentsd a vérzés kockázatát azzal, hogy a nap hátralevő részében óránként szopogatsz jégkockát!
• A nyelv túlzott feldagadása veszélyes, megzavarhatja a nyelést és a légzést is!
• Minden 4 órában, illetve bármi elfogyasztása után végezz sós vizes szájmosást, hogy elkerüld a fertőzések kockázatát! Ezt legkönnyebb úgy megtenni, ha egy pohár sós vízbe legalább 2 percre belemártod a piercingelt nyelvrészt.
• Amennyiben a nyelvpiercing körüli rész fájdalmas és a színe is megváltozik, az fertőzésre utal, így jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz!
• Amennyiben a nyelved vérzik, egy tiszta gézlappal fejts ki nyomást rá fél órán át. Ha a vérzés nem akar elállni, keresd fel az orvosod!

A nyelvpiercing veszélyei

A szájpiercing, mely magába foglalja a nyelv-, ajak- és állpiercinget is, egyre népszerűbb, ám veszélyesek lehetnek a fogak és a száj egészségére. Sajnos nagyon sok fiatal nincs ezekkel a veszélyekkel tisztában, pedig jó lenne tudni róluk, még mielőtt hirtelen felindulásból úgy döntenek, hogy nyelvpiercinget fognak hordani.

• A nem steril eszközök használata Hepatits B, C, HIV , tetanusz, szifilisz és TBC fertőzést okozhatnak. A piercing utáni fertőzések esélye mindig megvan a szájban élő baktériumok miatt.
• Allergiás reakció. Vannak, akik allergiásak bizonyos fémekre. Figyelj oda, hogy az ékszer rozsdamentes acélból, vagy 14 karátos aranyból, titániumból készüljön.
• Letört vagy sérült fogak. Ez igen gyakori, hiszen egy állandóan mozgó fémtárgy van a szádban! Beszéd és egyéb nyelvmozgások során a az első és hátsó fogak sérülhetnek.
• A nyelvpiercing amennyiben kilazul, komoly veszélyforrás, hiszen bármikor lenyelheted!
• Beszédhiba. Mivel a nyelvedben állandóan ott van egy piercing, az beszédhibák kialakulásához, beszédminőség romlásához vezethet.

Egyéb mellékhatásként jelentkezhet fájdalom, toxikus sokk szindróma, ciszta, átmeneti némaság.

Hogyan kezeld a nyelvpiercinget?

• Annak érdekében, hogy a nyelvpiercing ne okozzon fertőzést, ne öblögess semmilyen fertőtlenítő oldattal! Ezek ugyanis irritációt okozhatnak, illetve kifakíthatják a piercinget! Soha ne tisztítsd a piercinget hidrogén peroxiddal vagy alkohollal, mert ezek súlyos panaszokat okozhatnak! Csakis sós vízzel öblögess!

• Piercing után a nyelv normális méretéhez képest duplájára dagad. Ez teljesen normális reakció, 3-4 nap múlva lelohad, ám a teljes gyógyuláshoz 6-8 hét is kell. Ez idő alatt kerüld a nyelv kézzel való érintését. Minden étkezés után öblögess sós vízzel, és kerüld a csípős ételeket, melyek késleltetik a sebgyógyulást. Erre az időre le kell mondanod az alkoholról, dohányzásról és a kávézásról is. Mindez ugyanis lassítja a regenerálódást!

Piercingschaden-Frontzahn.jpg• Amint a nyelved teljesen meggyógyult az öblögetések számát napi 2-re csökkentheted. Mivel általában hosszabb piercinget szoktak behelyezni, hogy legyen hely a nyelv megduzzadásához, ezt a teljes gyógyulás után kicserélheted. A teljes gyógyulás előtt nem ajánlott az ékszercsere!

• Sterilizáld az ékszert, amit használni szeretnél! A nyelv a piercing helyén keményebbnek tűnhet, de ez is el fog múlni. Ha egy hónap múlva sem változik a helyzet, illetve ha a beavatkozás után egy héttel is fáj még, keresd fel az orvosod!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr201497364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.