Piercing őrület

 2009.11.08. 12:26

A testékszerek divatja hazánkban nem túl régen ütötte fel fejét, igazi elterjedése az elmúlt 10 évben figyelhető meg. A piercinget viselő fiatalok kezdetben és ma is vegyes érzelmek kereszttüzében találják magukat.

A közvélemény még nem döntött abban az ügyben, hogy a fültől eltérő testtájakon ékszert viselő fiatalok pozitív vagy negatív elbírálásban részesüljenek, kiváltképp, ha az erősebbik nem képviselői közé tartoznak. A megítélés valószínűleg sohasem lesz egységes, mivel minden ember máshogyan viszonyul az új, néha kissé valóban elborzasztó viselkedési formákhoz.

Összességében a meghökkenés már nem olyan általános, mint tíz évvel ezelőtt. Az ember ha valamit gyakran lát, egy idő után hozzászokik. Valószínűleg már senki nem fordul meg az utcán egy az orrában ékszert viselő fiatal láttán, illetve a nyáron kikandikáló köldökpiercingek sem hozzák lázba az utca emberét. Az iskolák egy része továbbra is tiltja az effajta feltűnősködést, és a szülők többségének sincs ínyére, ha gyermeke piercing behelyezésének gondolatával játszadozik.

A piercinget a legváltozatosabb helyeken lehet viselni, köztük nem egy olyan testtáj, amelyről az átlagember el sem tudja képzelni, hogy oda valaha is bármilyen ékszert tetessen. Az, hogy a fül több helyen is ki van lyukasztva, már nem kuriózum. Az orrszárnyakba helyezett apró strasszos ékszerek sem keltenek feltűnést. Ám sok testrész különlegesnek számít az ékszerviselés szempontjából: láthatunk piercinget a szemöldökben, az áll területén, a nyelvben. A köldökékszer szinte már hagyományosnak mondható, és nagyon dekoratív lehet, ha biztos ízléssel van kiválasztva, illetve a behelyezés módja is megfelelő.

Viszont nagy bátorság és extrém elszántság szükséges ahhoz, hogy valaki olyan intim testrészeket is felékszerezzen (többé-kevésbé barbár módon), mint a mellbimbó, vagy a nemi szervek. Ezek természetesen többnyire rejtve maradnak. Extrém esetekben, melyek már-már egyéni változatos devianciákat jeleznek, a test eltérő részein található piercingek láncokkal vagy más összekötő alkalmatosságokkal vannak összekapcsolva, ezzel is feltűnőbbé, hangsúlyosabbá téve az illető átlagostól eltérő megjelenését.

Nagy kérdés az indíttatás miértje. Sok esetben egyszerű tetszeni vágyásból, az ékszert behelyeztető egyéni ízlésvilágából adódóan merül fel az ékszerviselés eme alternatív módjának ötlete.  Emellett a piercinget viselők gyakran valamely szubkultúrához való tartozásukat szeretnék ezen módszerrel demonstrálni. Napjaink egyik legaktuálisabb, piercinget viselő irányzata az emo, amelynek népszerű éllovasai közül nem egy visel testékszer, s talál számos követőre a világ bármely pontján.

A piercing ilyen értelemben lehet a fiatalkori lázadás egyik megtestesítője. Hiszen aki a konvenciókkal szemben haladva visel olyan ékszereket, melyek nem a szokásos testtájakon találhatók, az közvetett úton a világ aktuális rendszere, vagy személyes környezete elleni tiltakozását juttatja kifejezésre. Mivel a piercing viselése már nem meglepő és bizonyos módjai szinte lefogadottak, várhatóan egy olyan új divatirányzat kialakulásával számolhatunk, amely az idők folyamán hol erősödni, hol gyengülni fog és váltakozva lesznek a piercinget viselők divatosak vagy éppen divatjamúltak.

Számos típusú testékszer kapható. Többségük orvosi fémből készült nikkelmentes ékszer, melyek behelyezése az allergia legcsekélyebb veszélyével jár. Természetesen nemesfémből is készülnek testékszerek, mégis legnépszerűbbek az említett orvosi fém alapanyagúak. A formák, stílusok száma végtelen. Találhatunk strasszkövekkel díszített, díszesen megmunkált, vagy egyszerűbb darabokat. Formázhatnak nonfiguratív alakzatokat, de lehetnek jól meghatározható formájúak is, gyakran karika alakúak. Vannak egyszínű és színes változatok. Minden érdeklődő megtalálhatja a számára leginkább tetsző darabot, gyakran a piercinget viselők váltogatják az ékszereiket.

Aki eljut arra az elhatározásra, hogy piercinget szeretne viselni, nagyon nézze meg, hogy hol, kivel, és milyen eszközzel rakatja be testébe. A választásnál nagyon fontos szempont a higiéniai szabályok betartása. Eszünkbe ne jusson olyan helyre menni, ahol fertőtlenítés nélkül, futószalagszerűen helyezik be a testékszereket! Jó lenne azt hinni, hogy ilyen „szalonok” csak a rémmesékben vannak, ám sokmindenről kiderült már, hogy sajnos a lázálom maga a valóság.

A testékszerek behelyezése két módon történhet. Vagy fülbelövő pisztollyal juttatják helyére az ékszert, vagy steril injekciós tűvel kialakított szúrcsatornán vezetik át. Bárhogyan is történjen, a bőrterületet fertőtleníteni kell, az ékszert vagy akkor kell elővenni a steril csomagolásból, vagy azt is fertőtleníteni szükséges. A nem megfelelő behelyezés súlyos fertőzésekhez, maradandó hegekkel gyógyuló sebek kialakulásához vezet!

A piercing hódítása napjainkban bár lassuló ütemben, mégis tovább folyik. Várhatóan az elkövetkezendőkben az orrban vagy köldökben viselhető ékszerek irányába az ellenállás gyengülni fog. Aki testékszert szeretne viselni, alapos tájékozódás után válassza ki az ékszert és az azt behelyező szalont is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr191508844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emo buzik. 2009.11.08. 13:17:21

Íme egy bizonyíték, miszerint az emosok buzik.           Fújj már! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.