Amerikai kutatók úgy vélik, választ kaptak arra a kérdésre, merre tart az emberiség – vagy legalábbis az egyik fele: a nők a jövőben kövérebbek és alacsonyabbak lesznek. Mindezért cserébe egy jobban működő szívet és érrendszert kapunk, s első gyermekünket is hamarabb hozzuk világra.

A nők jövőjét érintő megállapítást több mint 2200 nő adatának elemzése után tették a tengerentúli kutatók. Az óriási adathalmaz több mint hatvan évre nyúlik vissza, kiértékelése után a tudósok kijelentették, hogy semmiképpen nem tartható az az elmélet, amely szerint az emberiség evolúciója megállt volna és a természetes Legging - illusztrációszelekció befolyása kevésbé érezhető. A mai modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően tudományos körökben megfogalmazódott, hogy az emberiség evolúciója „teljes gázzal” halad előre.

Mindezt azzal is indokolják, hogy régebben számos betegség vezetett ahhoz, hogy az érintettek vagy nem élté túl, vagy elvesztették szaporodási képességüket, és csak az egészségesek tudták továbbadni génjeiket. Napjainkban a korábban minimum halálosnak számító betegséget sokan túlélik, így a természetes kiválasztódás elve – egyes elméletek szerint – valamelyest kevésbé jut érvényre. Stephen Stearns, a Yale Egyetem kutatója kollégáival más véleményen van: még ha a kiválasztódás nem is befolyásolja olyan mértékben a túlélést, mint évszázadokkal ezelőtt, mégis hatással van az emberi szaporodásra nézve.  Feltételezésük szerint a mai élethez különösen jól alkalmazkodott nőknek jóval több gyermekük fog születni, s így a társadalomban az előnyös gének jutnak érvényesülésre.

A kutatók elméletük helyességének bizonyítására az úgynevezett Framingham-tanulmány 1948 óta gyűlő adatait használta fel, amelyben az Amerikai Egyesült Államok Massachusetts államában található Framingham városának lakónak életmódjáról és egészségi állapotának alakulásáról találhatók részletek. A több mint hat évtizedre visszanyúló adathalmazban nem ritka, hogy egy-egy család három generációjának tagjairól olvasható egészségi nyilvántartás. Az elemzés során a tudósok főleg olyan tulajdonságokra „vadásztak”, amelyek többgyerekes nők esetében bukkantak fel. A kiértékelés után megállapították, hogy az érintett nők nagy többségben alacsonyabb termetűek és erőteljesebb testfelépítésűek, s ezzel együtt alacsonyabb koleszterin-szinttel, valamint hasonlóan alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek. Mindemellett életük azon szakasza, amelyben teherbe eshettek, jóval hosszabbnak bizonyult, mint a vékonyabb és magasabb nők esetében.

Amennyiben ez a trend további tíz generáción keresztül is érvényes marad – így a tudósok –, a 24. és 25. század asszonyai átlagosan két centiméterrel lesznek alacsonyabbak és egy kilóval nehezebbek a ma élőknél, első gyermekük átlagosan öt hónappal hamarabb jönne világra, és a változó korba is tíz hónappal később érkeznének. Ha mindez így történik, az evolúció e tempója is teljesen átlagosnak számítana az emberiség eddigi történetéhez viszonyítva. Egyáltalán nem érezhetjük, hogy le lennék maradva bármely növény- vagy állatfajhoz képest.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr351537250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.