Minden népszerűsítő és felvilágosító kampány ellenére nagyon sokan egyszerűen nem hajlandók gumi óvszert használni. Még az egyéjszakás kalandozások során is megdöbbentően sokan vannak olyanok – főleg középkorúak –, akiknek eszük ágában sincs használni a nemi betegségek és a nem kívánt gyermekáldástól védelmet adó eszközt – derült ki egy friss brit tanulmányból.

http://www.nasiba.hu/data/images/kondom.jpgA szigetországi tanulmányból úgy tűnik, hogy a szex sokakat túlzottan is felbátorít – mindenek előtt a 30-as, 40-es korosztályt. A Londoni Egyetem Sexual Health & HIV Research elnevezésű kutatóközpontja (Szexuális Egészség és HIV Kutatóközpont) által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a harmincon túliak szinte teljesen mellőzik a kondom használatát.

A Catherine Mercer vezette tudóscsapat összesen 11 ezer heteroszexuális nőt és férfit vont be közvélemény-kutatásába, amely során szexuális szokásairól és fogamzásgátlási módszereiről faggatta a résztvevőket. A 35 és 44 év közötti férfiak 38, valamint a nők 29 százaléka számolt be arról, hogy védekezik az új partnerrel első ágyba bújás során. A többség soraiban még azok is elővigyázatlannak bizonyultak, akik partnerükkel csak röviddel a szex előtt ismerkedtek meg.

"Kutatásunk eredménye nem csak, hogy megdöbbentő, hanem a megfelelő lépéseket is megköveteli” – kommentálja a megállapítottakat a vizsgálatokat vezető Mercer –„nagyon fontos lenne az eddigieket kiegészítő felvilágosító-kampány. A tizenéves korosztály tájékoztatása mellett a 30-49 évesek meggyőzése is legalább ugyanilyen égetően sürgős feladat lenne, hiszen a középkorúak számára is több szempont miatt is elengedhetetlen a konzekvens nemi védekezés”.

A kutatónő igazát egy nem sokkal ezelőtt napvilágot látott, szintén brit tanulmány is megerősíti: az utóbbi években újra nőtt a herpeszes, szifiliszes és tripperes megbetegedések száma, s ami a legaggasztóbb: pontosan a 45 felettiek körében duplázódott (!) meg ebben a – nemrég szinte elfeledettnek számító – megbetegedésben szenvedők száma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr691550677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alízium · http://minerva-szki.hu/szakkepzesek/ujsagiro-1.php 2009.12.03. 12:59:16

Manapság roppant trendi nem szeretni az óvszert. Hiszen minket az, ha a lány szedi a bogyót. - kérdezik a férfiak. Aztán amikor megemlítem nekik a nem látható nemi fertőzéseket, akkor csöndben hallgatnak. Mind a nők, mind a férfiak hülyék.