Az ideális kabát mindenkinek mást és mást jelent. Választhatunk az örökké elegáns vagy az egy szezon erejéig divatos sportos fazonok közül. Választásunkat egyéni ízlésünk, az aktuális trendek illetve a viselés célja alakítja. Ma már legtöbbször nem egy kabátot hordunk, hanem minden alkalomra igyekszünk a megfelelőt megválasztani, ha tehetjük.

Idén különösen szerencsés a helyzet, mert nagyon sok divatos fazon közül válogathatunk és a  színekben, mintákban is tobzódhatunk. Szerencsére már rég megdőlt az a klisé, miszerint hideg évszakban kizárólag sötét színeket „illik” viselni. Ma már választhatunk élénkpiros, citromsárga, fűzöld, vagy bármilyen más harsány színt is a klasszikus sötét és a feltűnő, egyben nagyon elegáns világos színek mellett. Most nagyon divatos például a lila. Arra viszont figyeljünk, hogy az egyéb, kabátunk alól kilátszó ruhadarabjainkkal alkotott összkép harmónikus legyen, a minták és színek kusza összevisszasága ezt nem teremti meg.

Az anyagok is nagyon változatosak. Az idei kedvencünk készülhet szövet alapanyagból, gyapjúval keverten, és ismét trendként hódít a máskor is klasszikusnak számító tweed. De a kabátok, dzsekik sorában a pufi, melegen bélelt, steppeléssel ellátott változatok is nagyon népszerűek. Mindig divatosak a valódi bőrből készült darabok s az igazi irhakabát is klasszikus, míg utóbbi műirha változatban az elmúlt évek dömpingje után a keresett anyagok sorának sereghajtójaként kullog. Az állati eredet ellen kardoskodók ugyan valamelyest csökkentették ezen darabok népszerűségét.

Sportosabb, lazább viseletet jelentenek a rövid kabátok, dzsekik. Mint az elmúlt szezonokban, idén is tartja magát a derékban és csuklóban széles passzéban végződő, derékig érő, bizonyos esetekben azt szabadon hagyó dzseki. Az anyagok széles körben változnak: ezt a fajtát ugyanígy gyártják pufi, steppelt változatban, mint tweed, tyúklábmintás anyagból. Legtöbbször kapucni díszíti, mely nem ritkán szőrme szegéllyel bír: leginkább műszőrmével találkozhatunk.

A klasszikus ballon idén is hódít az őszi szeles, esős hónapokban. Övvel, karcsúsított formában, a színskála minden színében, több hosszban fellelhető.

Jó hír, hogy a jó meleg pufikabát habkönnyű, elegáns, széles gallérú változatban is megtalálható az üzletek kínálatában. Mindenféle hosszban láthatjuk, ám a hosszú változat talán kevésbé népszerű. Idén válasszuk a rövid, vagy a combközépig érő fazonokat.

Mint minden szezonban, idén is finom, kimunkált részletekkel gazdagított darabokra is bukkanhatunk. Nem egyszer állógallérral készülnek a kabátok, s továbbra is nagy keletje van az öves változatoknak. Mind széles, mind keskeny övet viselhetünk, a kabáton kívül, természetesen. Az öv készülhet a kabát vagy dzseki saját anyagából, de nagyon mutatós egy eltérő színű kiegészítő viselése is. Az öv anyaga lehet valódi bőr vagy szintetikus is, és hódítanak a gumis vagy gumírozott változatok. Az öv mindig a derékra irányítja a tekintetet, és remekül megtöri az egyszínű, egyszerű szabású kabátok egyhangúságát.

Bár valamilyen formában mindig jelen van, idén a szokásosnál gyakrabban találkozhatunk kétsoros gombolással, mely military jelleggel ruházza fel a kabátokat. Ezt a megoldást leginkább a szövet alapanyagú, máskor gyapjúkeverék jellegű és ballon anyagoknál látjuk. A kabát hossza lehet rövid, középhosszú és bokáig érő is. Nagyon érdekes forma, mikor a kabát eleje a derékban végződik, hátulja pedig a fenék vonala alá, vagy esetleg egész a térdhajlatig ér.

A tervezők kimeríthetetlen fantáziáját dícsérik a különleges megoldások, melyeknek idén cseppet sem vagyunk híján. Nem szokatlan a rövid vagy háromnegyedes ujjhosszal készülő kabát – ezek inkább vékonyabb, átmeneti jellegűek. Gyakran találkozunk trombitaujjal, mely a kézfej felé szélesedik. Sokszor tűzések gazdagítják a szabásvonalat: akár az ujjak eredésénél, akár mell fölött. Előbbi puffos ujjat eredményez, utóbbi bővülő fazont, így a kismamáknak sem kell zsákkabátot viselniük, hogy gömbölyödő pocakjukat óvják a téli mínuszoktól.

S az árak – nos, az árak nagyon változatosak. A legalacsonyabb árfekvéstől a legmagasabb kategóriáig természetesen minden megtalálható, ám jellemzően már viszonylag nagyobb anyagi ráfordítás nélkül beszerezhetjük az idei trendnek megfelelő, jó minőségű darabunkat. Mint mindig, a kiemelkedő minőséget ez esetben is meg kell fizetni, ám a magasabb ár nem feltétlenül jelent magasabb minőséget, ezt ne feledjük a vásárlásnál. Ugyanakkor egy klasszikus fazonért érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni, mivel az több szezonon keresztül szalonképes és divatos marad, mindemellett nagy segítséget jelent egy rohanó reggelen. Hasonló befektetésként tekintsünk rá, mint a kis fekete ruha kiválasztására és megvásárlására.

A szezonnak megfelelő kabát az a meghatározó ruhadarab, ami az utcai viselet során stílusunkról, ízlésünkről, esetleg aznapi kedélyállapotunkról, közvetve személyiségünkről árulkodik. Mivel a külvilág számára a hideg hónapokban leginkább ez reprezentál minket, érdemes a rendeltetésének megfelelő és személyiségünkhöz leginkább közel álló, kényelmes darabot választanunk. Hiszen hiába a szép kabát, ha nem érezzük jól magunkat benne; és hiába a szuperdivatos ballonkabát, ha közben úgy érezzük, menten megfagyunk – ez minden bizonnyal meglátszik majd rajtunk és a harmónia egyszeriben odalesz. A választást éppen ezért ne kapkodjuk el – a kabátra így is, úgy is szükségünk lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr791576364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.