A világ szülőinek, pedagógusainak és pszichológusainak legszörnyűbb álmai váltak valóra az emo térhódításával.

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/saucy-emo/uploads/emogirla.jpgA nagy ijedtségben hirtelen elfelejtették, hogy valahogyan ők is túlélték saját fiatalságukat, amit pedig az ő szüleik és tanáraik tartottak rémálomnak. Ugyanakkor sajnos bizonyos korlátok között a rémület az első sokk lecsengése után is jogosnak tűnik, bár szerencsére nem minden az, aminek látszik. Legtöbbször.

De mi is az az emo?

Az emo Amerikában született meg, egymás után többször is, majd az egész világon, többek közt Magyarországon is megjelent az irányzat, a 12 és 16 év közötti fiatalok körében terjed leginkább. A tengeren túlon zenei vonalnak indult, a punk rock mostohagyermekeként, a new yorki hardcore ellensúlyozására, amolyan érzelmes muzikális poszt-grunge-nu-pop-punk stílusként.

Az 1990-es évek elején eltűnt, majd újra feltámadt, megint eltűnt s a mostani harmadik megjelenésével terjedt szét futótűzként az egész világon. Jelen feltámadása nemcsak zenei téren jellemző, egy újfajta világnézettel állunk szemben, amely életfelfogásként, divatirányzatként is megjelenik – mindezek egyszerre és külön-külön is.

A manapság emo-zenének nevezett produkciók szövege mind valamilyen érzelemmel foglalkozik, s teszik ezt az irányzat segélykiáltásra hajazó világfájdalmas dalszövegeinek megzenésítésével majd (nagy)közönség elé tárásával.

Vannak, akik az emót nem létező, meghatározhatatlan fenegyereknek tartják, ami annyi stílus közös gyermekeként eredeztethető, hogy nincs is értelme beszélni róla. A semmi azonban igenis létezik, elég csak kimenni az utcára, bekukkantani egy audio-hordozókat árusító üzletbe, vagy kapcsolódni az internetre és szörfözni egy keveset: innentől kezdve pedig máris valamivé válik, amiről beszélni kell.

Az emót ejthetjük emónak vagy imónak is. Az amerikai-angol emotional (érzelmes; emotion=érzelem) kifejezés rövidítéséből származik. Arra utal, hogy az irányzat követői számára az érzelmek különösen fontosak. A közklisé szerint az emósok halálvágyó, a társadalom perifériájára sodródott depressziós fiatalok, akik öncsonkítással vezetik le a mindennapok feszültségét, s hajlamosak öngyilkosságot elkövetni (érdekes, a lemmingekről is ezt hisszük, holott megalapozott tudományos bizonyíték nincs rá). Ez közel sem így van, az emónak nem ez a lényege (bár kétségkívül jelentkezik szélsőséges hangvétel formájában).

Az irányzat átlagos fiataljai egyszerűen csak érzékenyebben reagálnak a különböző történésekre, azokat érzelmi oldalról közelítik meg, és a negatív tapasztalatok jobban elgondolkodtatják őket, mint nem emós társaikat. Mindemellett az örömöt és a jókedvet is sokkal intenzívebben élik meg, de a médiának természetéből adódóan nem érdeke az érem napos oldalának firtatása.

De nézzünk csak a színfalak mögé! Nem a fokozott érzékenység a serdülőkor egyik jellemzője is?
Elég csak azt a biológiai tényt figyelembe vennünk, hogy tinédzserkorban felborul az addigi hormonháztartás, beindulnak a nemi működések. A hormonok tombolásának ugyanúgy a kedélyállapot is áldozatául esik, mint bármely más hormonális változás esetében (majdani klimax, például).

Emellett mindannyian tudjuk, hogy a tinédzserek fent említett korosztálya számára érzelmileg ebben az időszakban nyílik ki a világ, gondoljunk csak az első „igazi” szerelmek időszakára. Ez alapján tehát nem meglepő, hogy miért ez a korosztály választja híradó eszközül az emót, mint stílust.

De honnan ez a pesszimizmus, nagyfokú borúlátás abban a körben, akik épp csak kinőttek a játszótéri homokozók és hajhúzgálások időszakából?

A kulcs pontosan ez. A fiatalok 12 éves korban őrült tempóban kezdenek leszakadni szüleikről, próbálgatják magukat, határaikat, s élvezettel botránkoztatják meg a felnőttek világát. Számukra újfajta problémákkal szembesülnek, melyek megoldása látszólag meghaladja erejüket, s ezt sokaknak nehéz feldolgozni.

Emlékezzünk, mindenkinek voltak tinédzserkori „depressziós” periódusai, amikor a világ kilátástalannak tűnt, ám akkor nem lehetett az emo színfalai mögé bújva feldolgozni a fájdalmat, más irányzatok divatja járt.

Honnan vehető észre, ha valaki emós?

http://www.myhairstylingtools.com/blog/wp-content/uploads/2008/03/emo-1.jpgMindamellett, hogy a gondolkodásmód jellegzetes, az emósok többsége a külsejével is jelezni kívánja a világ számára, hogy milyen nézetekkel szimpatizál s éppen a fiatalok melyik szubkultúrájához tartozik.

Nagyon jellegzetes a nemi jelek összemosódása: a fiúk és a lányok ugyanúgy szűk szárú nadrágokat, csőfarmert hordanak, s általános a szűk pólók és felsők viselete, gyakran kapucnival. Az uralkodó színek a fekete, a szürke árnyalatai, de itt-ott kis mennyiségben megjelenik természetesen a punkos vonású rikító színek palettája is. Gyakori a szegecses, bőr alapú kiegészítők viselete, sokszor színes kitűzőket láthatunk. Általános a smink, fiúk-lányok egyformán festik magukat: cél a láthatatlanul makulátlanra alapozott világos tónusú bőr, feketével vastagon, alul-felül kihúzott szem, esetleg füstösre satírozott hatással. A hajviselet is árulkodó: egyenes tépett frizurát hordanak, mely gyakran felül rövidebb és tupírozott, de a szembe lóg, a haj alul hosszabbra van hagyva.

A nemek összemosódásának további jele, hogy közkedvelt emós portálokon gyakran találkozni biszexuális tartalmú képekkel, melyek legtöbbször kimerülnek fiúk csókolózásában. Hiszen az emó szerint nem a nemek, hanem az érzelmek a fontosak…

S kik azok a pózerek?

Ők azok, akik nem emósok, csak úgy tesznek, mintha. Vagyis átveszik az öltözködésbeli és egyéb külső jeleket, de ahogy az irányzat kimegy a divatból (vagyis a közérdeklődés fókuszán kívülre esik), eldobják a csőnadrágot és egyforma hosszúságúra növesztik hajukat, végül színek skálájával töltik fel ruhatárukat. Hazánkban valószínűleg ők vannak többségben, még ha ezt a messzemenőkig tagadják is, hiszen szégyenletesnek érzik a „majmolást”. Ugyanakkor Amerika elég távol esik tőlünk ahhoz, hogy a szemlélet minden ízében kibontakozhasson.

Más országokban is kongatják a vészharangot: felnőttek, pedagógusok, pszichológusok egyaránt. A veszély természetesen nem elhanyagolható, hiszen elég egy radikálisabb emós szárnyvonal megjelenése, és kész a baj. Hazánkban szerencsére eddig még nem érkezett hír az emó talaján kifejlődött komoly egészségkárosításra vagy tragédiára, ugyanakkor más országokban sajnos már nem egyszer előfordult, például az Egyesült Királyságban.

A pszichológusok szerint a fiatalok emós léte segélykiáltás a világ üressége és a családi kapcsolatok szétzilálódása ellen s egy fiatal emóssá válása azt jelzi, nem érzi jól magát a bőrében és több figyelmet igényelne.

Egy biztos: az emó létezik, még ha a pontos definícióját megadni nem is lehetséges. Hatása alól senki nem vonhatja ki magát: lehet szeretni vagy utálni (lásd anti-emo klubok), a közömbösség teljesen kizárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr11582394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Streego 2009.12.18. 02:39:14

Pusztuljon minden EMOS!!!!Utolsó kis hülyék, azt hiszitek, hogy a sajnáltatásból megoldódnak a problémáitok, a sírásból, a depizésből és a HelloKitty-ből nem lehet megélni,GYÖKEREK! A társadalom szemében egy haszontalan semmire kellők vagytok!Ilyenkor bezzeg jön a szokásos ,,ártatlan” szentszöveg, hogy: Miért nem lehet elfogadni a másságot?!
Azért ti gyökerek, mert a világban csak úgy lehet boldogulni, hogyha betartunk egyes társadalmi normákat. Most nem azt akarom mondani, hogy mindent feltétlenül tartsunk be, meg azt sem mondom, hogy szűnjön meg az embereknek az egyénisége, DE azért túlzásba sem kellene vinni! A sajnáltatás amit mindenféle különösebb ok nélkül, pontosabban csak divatból csináltok, az egyenesen szánalmas! Ezzel vívjátok ki a társadalom haragját, nem veszitek észre, hogy magatoknak csináljátok a bajt, meg persze másoknak is! Normális ember ilyet nem tesz. Nézzetek magatokra, mindegyikőtök vékony,kákabelű, cérnafosó, állandóan depis, szomorú, sírós, hisztis, gyáva, buta, lusta, semmirekellő, ízléstelenül és szánalmasan kinéző ( a fiúkat a lányoktól meg sem lehet különböztetni normálisan!) barom! Minden ruhátok jóformán rózsaszín és fekete, szivecskés, na meg az a kib*szott HelloKitty!
Undorítóak, gusztustalanok, és szánalmasak vagytok!! Nincs nektek semmi hasznosabb dolgotok (mondjuk nem hiszem, hogy túl sok mindenhez értetek!) a hülyeségeiteken kívül?! Ráadásul itt vitáztok, hogy ki az original emo és ki a divatmajom.Most mit kell ezen még mindig hisztizni, hogy ki a divat emós és ki az igazi emós?!Tök mindegy, hogy az gyökér emós, igazi vagy csak divatból nyomja. A LÉNYEG, hogy egyformán rühelli őket mindenki, az igazi emóst is, és a divat emóst is! ENNYI! Ezt tudomásul kellene venni mint a két állatfajnak! Azt én már le sem sz*rom, hogy az emósok maguk között hogyan szócsatáznak arról, hogy ki az igazi emo és ki a divatmajom! Ez megint, ostoba, értelmetlen, logikátlan, szánalmas, de leginkább gyerekes viselkedésről és gondolatmenetről árulkodik! Egyszerű feltűnési viszketegségről szól az egész. Csak a gond van veletek, nyomorékokkal! Nem csak sajnáltatni kellene magukat, hanem tenni is kellene ez ellen valamit! Ott vannak például a mozgássérültek, nekik aztán lelki fájdalmuk jogosan, mégis tesznek ellene valamit, ott vannak paralimpikonok, tolószékben is kosárlabdáznak, végtag nélkül is úsznak! Mert van bennük küzdőszellem, és akaraterő! Tudod mi az az akarat? Elmondom, az ember céltudatos törekvéseinek a megvalósítása. És a hangsúly a céltudaton van. De a gyökér emósoknak ez sincs, céltalan, magukat sajnáltató, pityergő lúzer az összes! Nem tudnak ezek az életről semmit, az élet sokkal többről szól, nemcsak arról, hogy pityergő szemmel megosztjuk a lelki fájdalmunkat a világgal, ráadásul ezek csak megjátszott lelki fájdalmak! Mert: egy éhező afrikai gyerek az lehet lelkileg üres, de aki HelloKitty-s pólóban, rózsaszín Converse tornacipőben, citromsárga Eastpak övtáskával, IPOD-dal mászkál, az azért fogja vissza magát egy kicsit és ne bőgjön, hogy neki milyen szar az élete, látjátok ez nem tetszik senkinek, mert groteszk, abszurd, és felháborító, és azért valljuk be egy kicsit jogosan. Nincs igazam? Én tudom, hogy jó az , hogy az embernek van egyénisége, meg hogy, el kell szakadni néha a hétköznapoktól, de lehet ezt módjával is.A céltalanul haszontalan semmittevésben, persze, hogy az összes gyökér öngyilkos akar lenni, DE akkor ne csak mondják, hanem tegyék is meg! Ilyenkor bezzeg, be van sz*rva az összes és nem meri megtenni, max vagdossák az erüket, pontosabban csak a kezüket. De a legrosszabb az egészben az , hogy beképzelt, sértődékeny az összes! Beképzeltek, csak tudnám mire, ha nem értek el soha semmit! Na mindegy, ennyit akartam hozzászólni a dologhoz. És rohadtul nem érdekel, hogy ki fog megsértődni és sírva fakadni.
Én a tényeket mondtam el, és a tényeket nem lehet letagadni!!! Mert Aki letagadja, az vagy hülye, vagy nem akarja elfogadni az igaz tényt! Felfogtátok nyomorékok?! ANTI-EMO 4EVER!

estherxhelper 2010.03.30. 20:50:20

legalább neved van de pofád az nincs.:D amugy csatlakozom vagy nem
punk esther voltam.:D

a7x 2010.10.20. 16:57:12

Már nem azért... de akkor kéne dumálni ha megérted a másikat is. Nem azzal jövök hogy fogadd el a másikat. De volt már valaha részed igazi fájdalomban? Nem arról beszélek hogy dobtak vagy ilyesmi. Több évig ki voltam tagadva a semmiért. Akkor még nem voltam EMOs. De apám kis koromban elhagyott, most azzal jön hogy én nem vagyok a lánya meg hogy nem hajlandó velem találkozni. ÉS 6 éven keresztül ha nincs senki akire támazkodhatsz az iskolában vagy bárhol... az jár igazi veszteséggel. Mindenki lenéz, mindenki csúfol, nem hallgatnak meg, csak egyszerűen utálnak. És nem tudod hogy miért. Ekkor jött az, hogy meghallgattak az "EMOsok". Megtetszett. Végre voltak olyanok akik megértettek. És most már tartozom valahová. Neked meg egyszerűen fogalmad sincs arról hpgy mi az igazi egyedüllét. Hetedikes vagyk, és az osztályban nincs barátom mert elsős koromban úgy döntöttek "szánalmas tegyünk úgy mintha nem létezne". csak ennyit akartam.

a7x 2010.10.20. 17:07:37

@Streego: Az életünk nem a pénz miatt jó vagy rossz. Utolsó kis nyomorék az aki lenézi a másikat. Ezek nem tények csak a te kis bebeszéld ostobaságod. Semmi értelme egyből lehurrogni. Tényeket nézz a híradóban és ne itt játszd meg magad. És mi gond lenne? Ha pont az hogy csöndbe vagyunk akkor nincs velünk semmi gond. És csak úgy: TE VAGY A GYÖKÉR HOGY NEM NÉZEL JOBBAN KÖRÜL!! Majd ha mindenen átestél akkor mondd a magadét

nemszeressükazemot 2011.01.08. 20:05:41

Na nem tudtam megállni hogy ezt ne kommentoljam...De ha már írok:az emo HÜLYESÉG, a fiatalok ne legyenek már depisek!Én most kezdek belépni a serdülőkorba, de a hormonoknak sose engedném, hogy felvágjam az ereimet!!A depresszió nem gyereknek való!Ők még semmit sem tudnak a világról, szépen hazamennek és eléjük teszik az ételt.Még el vannak zárva az élettől, és a suli nem elég ok arra, hogy a halált kívánja valaki.Az emo a modernkor hülyesége. Minden embernek van érzelme elég, de ha valaki egy emo nehéz elképzelni, hogy az ön sanyargató külső egy szeretettel teli embert takar.Aki emo, az szerintem gyorsan lemondhat erről, mert nem fog boldogulni az életben, ha arról gondolkodik mi lesz az eszköz amivel kinyírhatja magát...

nemszeressükazemot 2011.01.08. 20:32:07

Amúgy meg ha belegondolunk, minden egyes fiatal emo.Mármint a mostani generáció.Kivéve aki normális, vagy felsőbb rendű.Aki mer egy olyan ízlést követni, ami hozzá illik, egy saját, na az az anti-emo.Rajtuk kívül mindenki egy divatirányzatot követ:az emot, és a kevésbé emot követő fiatalok.Szerintem az szánalmas, hogy egy gyereknek vannak problémái és akkor azonnal eladja a lelkét az ördögnek, vagyis az emonak. Azért mert egy csapat elévedt fiatal megért, nem kell beállni hozzájuk, mert nem feltétlenül jó társaság...

J-chan 2011.03.01. 13:33:56

Nem értem hogy mért hiszi azt mindenki hogy minden emo öngyi akar lenni? ez nem igaz vannak olyanok is de nem mind van aki a a fájdalmát és van aki a boldogságát fejezi ki.meg mindenki ugy öltözik ahogy akar ennyi.:/