Felejtsd el a szőrmét!

 2009.12.17. 01:43

A valódi szőrme hosszú ideje áll a divatról értekezők ideológiai célkeresztjében. Az állatok ilyen módon történő kihasználását szerencsére egyre többen utasítják el.

Szőrme - illusztrációHa mindez egyeseknél kizárólag a tudatos vásárlás divatjának köszönhető, már akkor is nagy eredményként könyvelhető el ennek a fajta közösségi szellemnek a nyilvánvaló térhódítása. Ugyanakkor mind nő azok tábora, akik eszmei megfontolásból, mondhatni zsigerből utasítják el a valódi állati szőrmék viseletét.

És miért ne tennénk? Hiszen ha cirógató puhaságra vágyunk, nyugodtan hívhatjuk segítségül a modern vegyipar csodálatra méltó termékeket eredményező eljárásait. Ezzel számtalan állati életet kímélhetünk meg, és mint egy iparág késztermékének vásárlója, az iparban dolgozók megélhetéséhez is hozzájárulunk. Ez ám a valódi tudatos vásárlás!

Az állatvédelemmel foglalkozók fülében nem cseng ismeretlenül a PETA mozaikszó, amelynek jelentése People For The Ethical Treatment Of Animals, és magyarra fordítva az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért Szövetség elnevezésű nonprofit állatvédő szervezetet rejti maga mögött, melyet 1980-ban hoztak létre, és azóta norfolki székhellyel üzemel. A PETA az egyik legnagyobb nemzetközi szervezet, amely látványos akciókkal, és a politikai-gazdasági élet hátterében zajló komoly lobbitevékenységgel dolgozik az állatok megbecsülése érdekében. Néha radikális, ám éppen ennél fogva igazán figyelemfelkeltő módszerekhez folyamodik.

Például az egyik leghíresebb akciójukat világszerte közismert nők közreműködésével hajtották végre, akik meztelenül pózoltak a fotósorozathoz. Olyan nevek vállalták a szereplést, mint Christina Applegate, Ditta von Teese, Alicia Silverstone vagy Naomi Campbell. Legutóbb a 2009-es év Oscar-gálája előtt a PETA felhívást intézett a résztvevőkhöz, hogy ne viseljenek Armani ruhákat, így tiltakozva a híres divattervező hírhedt filozófiája ellen. Armani nemegyszer szinte kérkedve tette közhírré, hogy az ő művészvilágában nem számít visszatetszőnek az állati bundák divatcikké történő minősítése, a fentebb stíl maga mögé utasítja az állatok jogait.

Akik ismerik divatházát, egyetértően bólogatnak, miszerint ezen felfogása bizony hűen tükröződik kreációin. A PETA az említett akciójában a közzétett óriásplakátokon Armanit méretes Pinokkió-orral ékesítve ábrázolta, utalva ezzel nagy hazugságára. Az állatvédők felháborodását az általános ellenérzéseken túlmenően az váltotta ki, hogy Armani megszegte korábbi ígéretét, miszerint felhagy az állati szőrmék használatával. A PETA aktivistái joggal dühödtek be, miután a kifutókon ezen kijelentést követően nyúlszőrrel ékesített gyermekruhákat láttak.

A szervezet attól sem riad vissza, hogy a politikai élet közméltóságú szereplőit is nyilvános megfeddésben részesítse céljai elérésének érdekében. A PETA több ízben elmarasztalta például az angol királynőt amiatt, hogy a jellegzetes egyenruhába bújtatott, tornyos szőrmefejfedőt viselő angol díszkatonák süvegét a hagyományokra hivatkozva a mai napig medveszőrből készítik. Állítólag természetesen csak olyan állatok bundáját használják fel erre a célra, amelyek természetes körülmények között hunytak el. A PETÁ-nál az angol királyi ház és az évszázados tradíciók maximális tisztelete mellett is kilógott a lóláb.

Putyin volt orosz elnök ugyanakkor nagy állatbarát hírében áll, amit politikai intézkedések sokaságával igyekezett megerősíteni. Nem egy olyan döntést hozott, amely az állatok védelme érdekében történt, esetében tehát az állatok jogaiért való következetes kiállás nem csupán politikai púderszöveg volt.
Donna Karan és Calvin Klein volt a két első divattervező, akik szakítottak az állati szőrmék alkalmazásával. Ők azóta kiváló minőségű, az eredetivel messzemenőkig megegyező műszőrméket alkalmaznak, már ha egyáltalán dolgoznak ilyesmivel.

De a divatikonok között negatív példák is bőven akadnak. A szerény értelmi képességekkel bíró Lindsay Lohan például egy ízben arra vetemedett, hogy bundát lopjon. Tettéért bíróság előtt kellett felelnie, kár, hogy a közvetetten okozott károkért nem ítélték közmunkára.

Az állatkínzás sajnos sohasem látott méreteket öltött a divatipar berkein belül. Az árverseny egyik következménye, hogy a költségeket alacsonyan kell tartani ahhoz, hogy az állati szőrméből előállított prémes ruhadarabok piacképesek legyenek. Ez az állatok jogainak semmibevételét, körülményeik horrorisztikussá változtatását eredményezik. Ha ezen háttérinformációk nagyobb nyilvánosságot kapnának, a valódi szőrméből készült prémes ruhadarabok kedvelői hamarosan fejvesztve adnának túl addig kedvtelve hordott kabátjaikon és sálaikon.
Kövessük hát ezen pozitív példákat és tartózkodjunk az igazi állati szőrmék viselésétől. Ma, amikor már tökéletes utánzatok kaphatók, a luxus ezen megnyilvánulásának tartott állatkínzáspártolás nem lehet mentség az igazi szőrmék viselésére.

Lassan pedig eljön az ideje, hogy ugyanezen módon emeljük fel hangunkat a valódi bőrből készült ruhadarabok és kiegészítők ellen. A szintetikus bőrök gyártói, higgyük el, csodákra képesek mind esztétikum, mind tartósság tekintetében. Vessük le a hazug indítékokat és nyergeljünk át a modern kémiai csodaszép vívmányaira, adózva ezzel az állatok védelmének és a környezettudatos gondolkodásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr731614877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.