A kezdeti fellángolás elmúltával, majd a trend gyengülésével sokan szabadulnának meg szívesen az elméletileg életfogytig szánt tetoválásuktól. Leginkább mi, nők intenénk búcsút felvarratott mintáinknak.

http://files.mommo.hu/pictures/000/411/411861_3fc1b45535_s.jpgMíg Penélope Cruz a 883-as számot tetováltatta magára, Angelina Jolie több tetkóval is büszkélkedhet. De nem is kell a külföldi sztárokig menni, ha bőrön viselt mintával akarunk találkozni.

A meleg, nyári időszakban elég pár percig nézelődni az utcán, hogy változatosabbnál változatosabb formájú és színű tetoválásokkal találkozzunk. Néhány éve pedig a nők körében is igen elterjedt az önkifejezés e formája, amely testünk ékszereként is felfogható - legyen szó alkari, a dekoltázsból kikandikáló, a csípő fölé helyezett, vagy intim területre - varratott mintáról.

A tetoválásokkal azonban több probléma is akad: nem tudjuk tetszés szerint akár naponta viseletünkhöz igazítani, s a motívumot egyszerűen lecserélni. Emellett a felszedett kilók és az általuk kialakult zsírpárnák is elég változatosan tudják a tetkó mintáját torzítani, s az aranyos kis elefántból már 6-7kiló felszedése esetén is ormótlan mamut lehet…

S ha már a tetoválások ennyire nagy népszerűségnek örvendenek világszerte, tudományos szinten és tudományos módszerekkel is foglalkoznak vele: Myrna Armstrong, az amerikai Texas Tech Egyetem kutatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy az átlagos, tetoválást magán viselő amerikai elégedett-e a magára varratott mintával, vagy inkább megszabadulna tőle.

A kérdésnek, annak tükrében még nagyobb létjogosultsága van, hogy a 18 és 30 év közötti amerikaiak kereken egynegyede visel magán tetkót. „A döntő többség (83 százalék) teljesen elégedett a magán viselt ábrával” – számol be a felmérése eredményéről Armstrong, amelyben kutatócsoportja 200 olyan nőt és férfit kérdezett meg, akik minden elégedettségük ellenére mégis úgy döntöttek, hogy egy bőrgyógyászati klinikán eltávolíttatják tetoválásukat.

Armstrong csapatát leginkább természetesen a döntések oka érdekelte: egyrészt az, hogy miért döntöttek úgy, hogy tetoválást tetetnek magukra; másrészt pedig az, hogy mi miatt szeretnének mégis megszabadulni tőle.

Önkifejezés és függetlenség

A válaszadók 44 százaléka azért tetováltatta magát, hogy ezzel a sajátossággal egyedivé váljon és kitűnjön a tömegből, 33 százalékuk a függetlenségét kívánta a mintával kifejezni,  és 28 százalékuk pedig egészen egyszerűen csak ki akarta próbálni az érzést… A többség (57 százalék) azért akart megszabadulni az évekig viselt ábrától, mert elege lett belőle és már nem találta vonzónak, vagy foglalkozásbeli okok vezettek az eltávolításhoz.

A tetoválásukba beleuntak két harmada nő volt: annak ellenére, hogy számos sztár is visel magán kisebb-nagyobb mintát, a nők tetoválásának társadalmi elfogadottsága jóval csekélyebb annál, mintha egy férfi varratná ki magát.

„A tetovált nőknek jóval gyakrabban van részük elutasításban, mint férfi társaiknak. Jóval gyakrabban érik őket bántó megjegyzések, és sok esetben az öltözködéssel is gondjuk támad, ha a tetoválást el akarják takarni, de mégis divatosan szeretnének felöltözni” – mondja a kutatónő. A férfiak esetében ezek a negatív szempontok jóval kevésbé érvényesülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr931628988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.