Szépnek lenni jó. Divatosnak lenni is jó. Így a szépség- és divatipar értünk van, mert mindezeket biztosítja számunkra. Az más kérdés, hogy mi pedig értük vagyunk, hiszen ha mi, a fogyasztók, nem vásárolnánk az ő termékeiket, ők sem lennének. De ők valóban értünk vannak?

Vajon késztetést éreznénk-e annak a hordhatatlanul kényelmetlen csőfarmernek a megvételére, amit kizárólag azért látunk meg a kirakatban, mert a plakátokon és a divatmagazinokban mindenki ilyet visel, emiatt az utca népe is azt viseli, tehát nekünk is azt kell viselnünk? És az utca népéhez hasonlóan minden egyes este boldogan húzzuk (húzzuk-vonjuk) le magunkról a nap végén…

Ha nem lenne az a média generálta kényszerképzetünk, hogy amúgy szinte tökéletes hajunk nem elég csillogó, megvásárolnánk-e azt a méregdrága hajápoló szérumot, ami a reklámok optikai tuningjának és az egyes fotók órákig tartó elkészítésének köszönhetően a modell hajának olyan ragyogást kölcsönöz, amely vetekszik a gyémántéval?

Szóval: ha a szépség- és divatipar nem frusztrálna bennünket minden egyes lehetséges közvetítő közegen keresztül a nap 24 órájában (hiszen még az álmainkba is beférkőznek!) nem lennénk-e sokkal elégedettebbek? De, alighanem.

Ugyanakkor hiába vagyunk azzal tisztában, hogy egy világraszóló manipulációnak estünk áldozatul, mégis árgus szemekkel követjük a trendeket és a legújabb innovációkat, melyekkel imázsunkat tovább tökéletesíthetjük.

Lássunk csodát: a szépség- és divatipar szunnyadó lelkiismerete (tegyük fel, van neki ilyen), ébredezik. Egyes képviselőik zászlajukra tűzték az etika, a felelősségvállalás, a jótékonykodás, a környezetvédelem, a természetes nő, a mindenki számára elérhető designer holmik és a hasonló pozitív gondolatokat, és az eladási adatok növelésén kívül végre valami más is a szemük előtt lebeg. (Legyünk kicsit naivak és tekintsünk el attól az aprócska ténytől, hogy mindezen kezdeményezések tekinthetők nagyszerű marketingfogásoknak, melyek végeredményben ugyancsak a profit növelésének irányába hatnak.)


A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr571997229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.