A lecke fel van adva. Részben az emancipáció hozadéka, hogy a ma igazinak nevezett nő egyben superwoman is, sokoldalú, bátor és erős. Nők csoportjainak okoz erős identitászavart a fenti képnek való megfelelés abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy tökéletes ember nincsen, hiszen az ember sajátja a tökéletlenség. Ám a közélet és az új irányvonalak mindenhatósága formálja a közgondolkodást, aminek hatása alól senki nem bújhat ki még akkor sem, ha máskülönben az évezredes időiségen nyugvó férfi-nő modell elvakult favorizálója.

Nem kérdés, hogy vannak valódi superwoman-ek, akik az élet minden területén képesek bizonyítani, időt és energiát nem kímélve. Mások életük egy-egy szeletére koncentrálva, saját értékrendjük alapján felállított sorrend szerint szelektálnak és helyezik előtérbe a különböző területeket, mint a család vagy karrier, hogy az örök dilemmák klasszikus forrása se maradjon ki a cikkből. Nem ritkán ezen utóbbi csoport tagjai (akik túlnyomó többségben vannak) úgy érzik, le vannak maradva a superwoman-ekhez képest, és a kisebbrendűségi érzés a NŐ alakjának egyre komplexebbé válásával erősödik.

A kulcsszó talán ez: az egyre inkább kiteljesedő, új, pozitív tulajdonságokkal felruházott nőalak, aki XX kromoszómával születik, ezért a gyermeknemzésre egyedüliként képes válfaja az embernek, és mint ilyen, fő evolúciós feladata a gyermeknemzés és utódgondozás. A modern társadalmak viszont egyre újabb, eredendően férfiúi szerepkörbe tartozó feladatokat, terheket és kívánalmakat aggatnak a NŐ-re, elfeledve, hogy az utódok kérdése is teljes embert kíván.

A női emancipáció sok tekintetben nagyon hasznos törekvés, és alapgondolata, miszerint senkit ne érjen hátrány amiatt, mert nőnek született, nagyon is igaz. Ugyanakkor nem tehetünk úgy, mintha nő és férfi egyforma lenne, és igenis léteznek olyan különbségek, melyek miatt a nőt nőnek, a férfit férfinak nevezzük, elég csak a testi erőre, vagy a tesztoszteronszint különbségeiből adódó lelki beállítottságra gondolni.
http://www.tusarok.org/pics/eu/udrea.jpgVagyis az emancipáció modern és sokszor téves értelmezése, a társadalmi szerepkörök újrarajzolása a nők identitászavarát, az ideállal szemben kialakult kisebbrendűségi érzését hozhatja magával. Kevesebbnek érzi magát a nő, ha nincsenek gyerekei, ha egyedülálló, ha nem vállal munkát, ha nem nádszálvékony vagy nem ontja magából a kivételesebbnél kivételesebb eredeti gondolatokat.

S bár körvonalazódni látszik az új trend, miszerint mindenkinek a saját maga által felállított reális elvárásoknak kell megfelelnie, és nem szabad az ideálokat hajszolnia, hosszú még az út addig, amíg a tükörből újra önmagukkal elégedett, kiegyensúlyozott női arcok néznek majd vissza azt gondolva, hogy senki sem tökéletes és a tökéletlenség az, ami előbbre mutat és a személyiség s egyszerre a környezet fejlődését segíti elő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr771997220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.