Divatosan hálni

 2010.04.04. 13:17

A hálóruhák divatja mindig is sokszínű volt és ezután is az marad, hiszen ahány ház, annyi szokás – talán ez az egyik olyan területe az öltözködésnek, amit a divat irányvonalai a legkevésbé befolyásolnak.

Hiszen a hálókosztümök mindenki saját titkai közé tartoznak, a publikum elé általában nem lépünk hálóruhában, leszámítva a manapság egyre népszerűbb (bár gyaníthatóan csak futó divathullámként értékelhető őrületről van szó, legalábbis hazánkban) pizsamapartikat. Hogy meghonosodik-e Magyarországon is e tengerentúlról érkező összejövetel típus, még nem tudni. Mindenesetre, amíg a dress code kódexben nem szerepel a pizsamapartira való öltözék (ti. a hálóruha), addig tartsuk csak mellékvágánynak.

http://www.fokuszbanano.hu/uploads/cikkek/trend/1003/haloing_250.jpg__20100225_093745.jpg Az aktuális szezon kínálata most is mint mindig, igen változatos. A mindig kedvenc téli flanellpizsamák nagyon kényelmesek és biztos, hogy titokban mindannyiunk gardróbjában lapul legalább egy szívecskés-rózsás darab. Bár Bridget Jones óta valahogy megkopott a flanellpizsama fénye, és kizárólag egy vízió kapcsolódik hozzá: a magányától és önsajnálatától hangos, bort vedelő, egyedül letargiás számokat énekelő szingli nőé. Mégis, nem érdemes a flanell mint alapanyag ellen előítéletekkel viseltetnünk. Az elölgombolós, lógó nadrágos klisé fazonok mellett találhatunk nőiesen karcsúsított, mélyen dekoltált szabással megbolondított, a felmenőink régi hálószobai enteriőrjéből emlékezetes pizsamáktól eltérő fazonokat. Ezeket viselni kellemes és vadító is lehet – a flanell újragondolva tehát lehet éjjeli csáberőnk régi-új kelléke is.

Rögtön ezután kell megemlítenünk a pamut hálóruhákat is. Nem egy neves nagy márka építi image-át a kényelmes, játékosan nőies darabokra, gyakran érdekes szabásvonalakkal megbolondítva ezen újabb nagy klasszikust. Gyakran ezek a cégek egész kollekciókat terveznek a szezononként változó motívumok köré: például háziruhákat, textil papucsokat, köntösöket, fehérneműket, smink- és kézi táskákat, stb. Ezen márkaboltok azok a helyek, ahol a fiatal hölgyek konkrét cél nélkül is biztos, hogy órákat képesek eltölteni – még akkor is, ha kosaruk végül üres marad.

De akárhogyan is, a hálóruhához képzetként egyből az éjszaka, és annak esetleges történései kapcsolódnak. Történések, melyeket ellenkező neműekkel lehet elkövetni. Vagyis a hálóruha gyakran a csábítás igen fontos kelléke is, és mint ilyen, a szexis-romantikus darabok is megtalálhatók a repertoárban. A nőiességet hangsúlyozó darabokat legjobb fehérneműt árusító üzletekben keresni. A csipke, organza, szatén és tüll kombinációi bárkiből istennőt varázsolnak, csak oda kell figyelni, milyen testrészeket érdemes hangsúlyozni. Kiemelve az erősségeket, eltakarva a hiányosságokat, illetve elvonva a figyelmet a gyengébben sikerült testtájakról, bárki könnyen habtestű szirénné változhat.

A csábító hálóruha általában hálóing (főként spagettipántos, fenék alá érő szabásvonallal) vagy baby-doll. Az áttetsző fehérnemű vagy a falatnyi tangabugyi kötelező kellék. Ezen ruhadarabok legtöbbször fekete vagy piros színben kaphatók, bár ezek nem mindenkinek állnak jól, és csábítás ide vagy oda, nem biztos, hogy minden alkalommal ezek a legmegfelelőbbek a nőiesség hangsúlyozására. Bármely más szín is előnyös lehet, nem elfelejtkezve a fehérről, amely a legsokoldalúbb szín jelen kategóriában.

És ha már itt tartunk, jöhetnek a fehérneműk, mint hálóruhák. A francia alsó térnyerése és a kisnadrág fazonú bugyi népszerűsödése óta több változat áll rendelkezésünkre, hogy a fehérneműt használjuk hálóruha gyanánt. Ezek, a hátsó felet jobban takaró szabások kényelmesek lehetnek a nyári melegben, egy hasonló ujjatlan trikóval kiegészítve egyenesen bombázókat rejthetnek – akár a sportos, akár a szexis darabokat kedveljük.

A hálóingek számtalan variációja létezik, melyeket a nők általában nagyon kedvelnek. Mégiscsak a nőiességet jelképezi a szoknya szabású alsórész, még akkor is, ha voltak olyan történelmi korszakok, mikor a férfiak is hordtak szoknyát, és még akkor is, ha egyes világhírű divattervezők időről-időre próbálják a férfiaknak tervezett szoknyákat bevezetni a divatvilágba. Mindezidáig sem a történelemnek, sem a kreativitás nagy elméinek nem sikerült maradandót alkotniuk ezen a téren, és amíg ez be nem következik, addig a szoknya a nőké, a hálóing pedig az aludni szándékozó nőké. A hálóing lehet hosszú vagy rövid, bár a rövid, esetleg térdig érő fazonok az abszolút divatosak mostanában – jelen időkben a bokáig érő hossz csak nagymamáink korosztályában dívik.

Kivételt képez persze a hosszú, elöl dekoltázsig felsliccelt, tüllből készült, műszőrmével megbolondított piros csodadarab – aki ilyet visel, egész biztosan nem az alvásra gondol, tehát ezzel a fazonnal inkább a szexuális játékszerek és fantáziakeltő segédeszközök rovatban kellene foglalkozni.

Nagyon divatos azonban a test körvonalát követő, de nem teljesen rásimuló, elasztikus anyagból készült, térd fölött végződő, hosszú ujjú hálóing. Télvíz idején ez különösen kedvelt fazon, hiszen a felsőtestünk nem fázik, a lábainkat meg nyugodtan odaszoríthatjuk kedvesünk lábaihoz egy kis melegedés végett. Viszlát, álmok.

Ideje hát felkerekedni, hogy beszerezzünk egy új hálóruhát a szekrényünkbe, és az ágyunkba. Nem kell majd sokáig keresgélnünk, hogy megtaláljuk az elképzeléseinknek, saját ízlésvilágunknak, és – hálóruháról lévén szó, nem utolsósorban – céljainknak leginkább megfelelő darabot.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr431893745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.