Divat és forradalmak

 2010.04.24. 14:20

Azt mondják, a szokás megváltozása a divat. Ez az, ami örökösen, módosul, úgy, hogy örökösen újraéled. Sokszori reneszánszát éli minden kelme, forma, szín. Ami más, az maga a változás.

http://www.fokuszbanano.hu/images/ajanlo/no_liliommal_115.jpgMi lehet divatos?

Minden, ami körülötted, veled, benned van. A ruhád, a frizurád, a stílusod, a környezeted és annak tárgyai, te magad, barátaid és viselkedésetek. Lehet divatos egy mondat, egy szó, egy köszönési forma.

A divat, változás. A divat mindig az, ami „most van.” Minél gyorsabbak a társadalmi változások, annál gyorsabban változik a divat is. „A paróka a fejjel együtt ment ki a divatból” mondják a francia forradalom kapcsán, ami legalább olyan forradalmi vívmányokat könyvelhet el a ruha viselet területén, mint társadalmi vonatkozásokban. A nők megszabadultak addigi béklyóba zárt viseletüktől, és lenge, szabad, könnyű ruhákban kezdtek el járni.

S ha már a forradalomnál tartunk: a divattal foglalkozó szakirodalom úgy tartja, hogy két forradalom zajlott le az eddig a divat területén. Az egyik az volt, amikor a középkorban karakteresen elkülönült a két nem viselete: a nők következetesen szoknyapártiak lettek, a férfiak pedig egyszer s mindenkorra a nadrág mellett kötelezték el magukat. A második forradalom pedig akkor következett be, amikor a szoknyába bújtatott feministák ezen az úton is értésére adták a világnak: ők egyenrangúak kívánnak lenni a teremtés koronáival. Ezen igyekezet nyomán kezdtek pantallót ölteni, nyakkendőt és aktatáskát hordani.

A divat a társadalmi helyzetképről tanúskodik. XIV. Lajost barna ruhába öltöztették, imígyen dacolva annak termetességével. Több se kellett az udvarnak: ettől fogva mindenki erre a színre áhítozott. Ennél tovább azonban nem jutott, ha csak nem magasabb szintekre emelte jó sora. Ugyanis szigorú szabályok és írásos engedélyek alapján viselhettek csak barnát a földi halandók, pontosabban azok rangosabbik fele. Mint ahogy I. Ferenc rendelete is kimondta: polgárasszony selyemruhában nem járhat. 

A divat kiszámíthatatlan

Főleg eredete. Mert ki gondolná, hogy a rokokóban honos rizsparókák XIV. Lajos sajnálatos betegségének folyományai. Miután tudniillik kihullott a király hajkoronája, jött az ötlet az álhajra. A terjesztéssel nem volt gond, az udvar követte királyát. A fáma szerint a krinolint Sziszi találta ki Zsófia királyné (ellen) hatására. Nem igazán imádott anyósát ugyanis ezzel tartotta magától minél tisztesebb távolságban.

A divat őrület

Volt időszak, amikor csörgőket aggattak a ruhákra. Azt már mondani sem kell, hogy ki-ki megbecsült rangja szerint. Így az előkelőségeket nagy csilingelés kísérte. Minél gazdagabb volt az illető, annál több és annál súlyosabb csengő díszítette ruházatát. Mindez ma már csak bohócok sipkáján emlékeztet a múltra. A ruhaviselettel kapcsolatos előírásoknak egyébként se szeri se száma nem volt. Szigorú mértékkel megszabva, kinek milyen hosszú lehet a cipőjének kunkora, fátyla, vagy ruhájának uszálya.

A divat lelemény

A nőket szokták piszkálni azzal az igaztalan váddal, hogy orruknál fogva vezetik a férfiakat. Ha ez mindenkire nem is igaz, voltak olyan divatdiktátorok, akiket valóban elismerés illet. Medici Katalin például szép lábait szerette volna megmutatni a nagyközönségnek. De akkoriban bokát kivillantani? Még mit nem! Erre bevezettette a fél lovagló ülés divatját. Hasonlóan cselekedett Navarrai Margit. Ő kebleit találta ellenállhatatlanul vonzónak, ezért ki is találta a mell alatt szűkített ruhát. A divatot hajdanán az előkelőségek, a királyok diktálták. Aztán megjelentek a szakemberek, Chanel maga, háromszor újította meg a divatot élete hetvenkilenc éve alatt.

Az utóbbi időben bárki teremthet divatot, mint a hatvanas években a hippi mozgalom. Újításuk olyan mélyreható volt, hogy még ma is felcsapnak a mozgalom divathullámai.
Ahhoz, hogy valami divatos legyen, két dolognak kell történnie: kell lenni valakinek, aki ki akar tűnni, és kell lenni valakiknek, aki követni akarja. E két tényezőnek kell létezni mindössze, lehetőleg egy időben. Ha ez a divatkreátor ráadásul ismert személyiség is, az megnöveli az esélyeket.

Te is teremthetsz divatot, bármikor, ha elég merész és kreatív vagy. Kiállsz valami újjal, feltűnővel, és ha másnap szembe jön veled ugyanaz, már el is könyvelheted győzelmed. Lehet, hogy hiányzik belőled XIV. Lajos hatalma, és hírnév sem kísér, de azért lehet esélyed. Egy próbát megér!

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr51950091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.