Erőszakos pólódesign

 2010.05.18. 14:58

„Megerőszakoltak” felirattal tervezett pólót Jennifer Baumgardner, amerikai designer. A ruhadarabot viselő nők, akik ténylegesen szexuális bűncselekmény áldozatai lettek, beszélgetést kezdeményeznek az elszenvedett tettel kapcsolatban.

http://armyuzlet.hu/temp/150_150__uploads_prod_02_16.jpgAz utcán sétálva és nézelődve szinte percenként botlunk olyan fiatalokba, akik egy-egy vicces (vagy viccesnek szánt), de legalábbis figyelemfelkeltő szlogent „hangoztató” ruhadarabot viselnek. A brazil focirajongók „Jézus szeret minket” mondata, a „Ma szingli vagyok” egyértelmű felhívása, vagy az „Ezt a testet a sör formálta ilyenné” magyarázkodása csak néhány példa a magunkra húzott mottók közül.

Jennifer Baumgarden egy olyan szlogennel feliratozott ruhadarabot tervezett, amelynek a viseléséhez jóval nagyobb bátorság szükséges. A rózsaszín blúz elején egy nyitott széf látható, benne pedig egy cédula áll a következő felirattal: „I was raped”, avagy „Megerőszakoltak”.

„Azok közül a nők közül, akiket megerőszakoltak, a legtöbben nem csak hogy eltitkolják a történteket, hanem megpróbálják magukban úgy elnyomni a bűncselekménnyel kapcsolatos emlékeket, mintha azok meg sem történtek volna” – mondja az amerikai tervezőnő az általa tervezett felirattal kapcsolatban – „emellett a szexuális erőszak nem kap elég nagy nyilvánosságot annak ellenére sem, hogy sajnos igen gyakran előfordul.

Az emberek többsége nem szívesen beszél róla”. Az elmondottakat egy amerikai statisztika is alátámasztja: az „álmok földjén” minden hatodik nő válik szexuális bűncselekmény áldozatává. Az esetek mintegy hatvan százalékát azonban nem követi feljelentés. „Az általam tervezett pólókkal társadalmi vitát szeretnék kezdeményezni a problémával kapcsolatban” – hangsúlyozza Baumgarden.

A szókimondó tervezőnőnek nem ez az első, nagy nyilvánosságot kapott megmozdulása. Négy évvel ezelőtt, amikor az abortuszról forgatott dokumentumfilmet, „Abortuszom volt” feliratú pólókkal hívta fel a figyelmet magára. A mostani akció az áldozati szerep kinyilatkoztatásáról szól. „Szeretném, ha a nyilvánosság érzékenységet és nem közönyösséget mutatna az erőszakos szexuális cselekményekkel kapcsolatban, és szolidaritásával segítene az áldozatnak” – hangoztatja Baumgarden.

A viseletet ennél fogva nem csak ténylegesen áldozattá vált nőknek ajánlja, hanem mindenkinek, aki tenni akar a jelenség ellen. „Nagyon nagy bátorságra van szükség ahhoz, hogy valaki felvegye ezt a szlogent hirdető pólót, de a cél miatt – amit el akarunk érni vele – megéri.

A nem mindennapi kezdeményezéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Már a tervezőnő közvetlen környezete is két táborra szakadt: egyesek szó nélkül felvették a ruhát, míg mások undorítónak tartják. Az internetes fórumokban szintén mindkét oldal képviselteti magát: sokak szerint a pellengérre állítással az áldozatok még többet szenvednek, míg mások úgy gondolják mindegy, milyen mértékben sokkol a szlogen, a lényeg az, hogy az utca embere találkozzon a problémával és gondolkodjon el róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendivat.blog.hu/api/trackback/id/tr691997309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.