Neked bejönnek az izmos fickók?

 2010.05.22. 15:33

A férfiak hanyatt-homlok rohannak az edzőtermekbe, hogy az ott összeszedett izomzatukkal nekünk, nőknek (de tulajdonképpen ezzel is csak saját egójuknak) imponáljanak. Amerikai kutatók most tudományos módszerekkel is bebizonyították, amit tőlünk csak meg kellett volna kérdezniük: a kidolgozott testfelépítésű fickók a legtöbb nőnek jobban bejönnek.

http://img.index.hu/cikkepek/0705/velvet/coleman/.gdata/a6_IMG_4739.jpgAmit már eddig is sokan feltételeztek – miszerint az izmosabb férfiak a legtöbb nő számára jóval vonzóbbak vékonyabb (netán testesebb) társaiknál – a Los Angeles-i Egyetem két kutatója, David Frederick és Martie Haselton támasztották alá tudományos bizonyítékokkal.

„Senki sem mondja ki egyenesen, de leginkább tavasszal érezhető, hogy a férfiak - ebben, a testfelépítést jobban láttató ruháknak kedvező időszakban - szinte tömegesen lepik el a konditermeket” - támasztja alá a feltételezést a Kaliforniában fitnesz-edzőként dolgozó Alfredo Scarlata, akit a kutatók sok éves tapasztalatairól kérdeztek.

A tudósoknak a vizsgálódások során 99 különböző testfelépítésű egyetemi hallgató volt segítségére, akiket egyesével lefényképeztek, majd testfelépítésüknek megfelelően egytől kilencig terjedő skálán pontoztak.

Ha a kilences az igazi hardcore izompacsirtáknak jutott, biztos kitalálod (vagy ha vizuális típus vagy, látod is magad előtt), kik kapták az egyest…

A srácokat emellett addigi szexuális életükről és annak aktivitásáról faggatták, amely során kiderült, hogy az izmosabbak között kétszer annyian voltak, akik több mint három szexpartnerről is beszámolhattak, mint a vékonyabb testfelépítésűek.

A részletesebb elemzések után Frederick és Haselton megállapították, hogy a magukat átlagon felüli izomzatúnak vallók életvitele jóval közösségibb jellegű a látványos muszklik nélküli társaikénál, s emellett több egyéjszakás kalandot is tudhatnak magunk mögött.

A végletek kevésbé vonzóak?

A látványos izomzat – a kutatók hasonlata szerint – a madárvilágban sok faj hím egyedeinél tapasztalható színesebbnél színesebb tollazatához hasonlít, amellyel dominanciájukat fejezik ki, és amellyel a nőstények figyelmét kívánják magukra felhívni.

A tanulmány azonban arra is rávilágított, hogy a kigyúrt test hátrányokkal is járhat, s nem is eggyel: az izomképződésért felelős hormon, a tesztoszteron az immunrendszer gyengüléséhez is hozzájárul, amely miatt a szervezet betegségekkel elleni védekezőképessége akár extrém mértékben is csökkenhet.

A másik szempont – amelyet a két vezető kutató ugyancsak elgondolkodtatónak tart – az, hogy a szélsőségesen kidolgozott férfi test már riasztóan hat a legtöbb nő számára. Szerintük, a nők a két véglet közötti középutat tartják szexuálisan vonzónak. Szerinted is?

Erőszakos pólódesign

 2010.05.18. 14:58

„Megerőszakoltak” felirattal tervezett pólót Jennifer Baumgardner, amerikai designer. A ruhadarabot viselő nők, akik ténylegesen szexuális bűncselekmény áldozatai lettek, beszélgetést kezdeményeznek az elszenvedett tettel kapcsolatban.

http://armyuzlet.hu/temp/150_150__uploads_prod_02_16.jpgAz utcán sétálva és nézelődve szinte percenként botlunk olyan fiatalokba, akik egy-egy vicces (vagy viccesnek szánt), de legalábbis figyelemfelkeltő szlogent „hangoztató” ruhadarabot viselnek. A brazil focirajongók „Jézus szeret minket” mondata, a „Ma szingli vagyok” egyértelmű felhívása, vagy az „Ezt a testet a sör formálta ilyenné” magyarázkodása csak néhány példa a magunkra húzott mottók közül.

Jennifer Baumgarden egy olyan szlogennel feliratozott ruhadarabot tervezett, amelynek a viseléséhez jóval nagyobb bátorság szükséges. A rózsaszín blúz elején egy nyitott széf látható, benne pedig egy cédula áll a következő felirattal: „I was raped”, avagy „Megerőszakoltak”.

„Azok közül a nők közül, akiket megerőszakoltak, a legtöbben nem csak hogy eltitkolják a történteket, hanem megpróbálják magukban úgy elnyomni a bűncselekménnyel kapcsolatos emlékeket, mintha azok meg sem történtek volna” – mondja az amerikai tervezőnő az általa tervezett felirattal kapcsolatban – „emellett a szexuális erőszak nem kap elég nagy nyilvánosságot annak ellenére sem, hogy sajnos igen gyakran előfordul.

Az emberek többsége nem szívesen beszél róla”. Az elmondottakat egy amerikai statisztika is alátámasztja: az „álmok földjén” minden hatodik nő válik szexuális bűncselekmény áldozatává. Az esetek mintegy hatvan százalékát azonban nem követi feljelentés. „Az általam tervezett pólókkal társadalmi vitát szeretnék kezdeményezni a problémával kapcsolatban” – hangsúlyozza Baumgarden.

A szókimondó tervezőnőnek nem ez az első, nagy nyilvánosságot kapott megmozdulása. Négy évvel ezelőtt, amikor az abortuszról forgatott dokumentumfilmet, „Abortuszom volt” feliratú pólókkal hívta fel a figyelmet magára. A mostani akció az áldozati szerep kinyilatkoztatásáról szól. „Szeretném, ha a nyilvánosság érzékenységet és nem közönyösséget mutatna az erőszakos szexuális cselekményekkel kapcsolatban, és szolidaritásával segítene az áldozatnak” – hangoztatja Baumgarden.

A viseletet ennél fogva nem csak ténylegesen áldozattá vált nőknek ajánlja, hanem mindenkinek, aki tenni akar a jelenség ellen. „Nagyon nagy bátorságra van szükség ahhoz, hogy valaki felvegye ezt a szlogent hirdető pólót, de a cél miatt – amit el akarunk érni vele – megéri.

A nem mindennapi kezdeményezéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Már a tervezőnő közvetlen környezete is két táborra szakadt: egyesek szó nélkül felvették a ruhát, míg mások undorítónak tartják. Az internetes fórumokban szintén mindkét oldal képviselteti magát: sokak szerint a pellengérre állítással az áldozatok még többet szenvednek, míg mások úgy gondolják mindegy, milyen mértékben sokkol a szlogen, a lényeg az, hogy az utca embere találkozzon a problémával és gondolkodjon el róla.

Ékszerezd fel a karod!

 2010.05.14. 14:56

Egyre több és több színnel és formával találkozhatunk ezen a tavaszon a karperecek világában!

http://www.szepzold.hu/files/Image/Lakber/Lak%C3%A1skult%C3%BAra/%C3%89kszerek,%20bizsuk%20pihen%C5%91helye/ruh%C3%A1k%20021_resize.jpgKezdetben még csak a kifutókon bírt nagy jelentőséggel ez az ékszer, de hamarosan a sztárok világában is egyre népszerűbb lett. A fémes karkötők egymást fedve, de egy-egy különlegesebb darab önmagában is öltöztet és meghatározza a stílusunk! Választhatsz a fényezett, kalapált, szegecselt, a befont és semleges darabok közül.

Hogyan tudsz előnyt kovácsolni egy karkötőből?

-  A munkahelyeden a szokásos szürke kiskosztümöddel nem tudod kifejezni az egyéniséged? Itt az ideje feldobnod egy divatos karkötővel! Elegáns maradsz, de egyben vad is!

-  A szegecselt karkötők hangulata segít minden problémát logikusan és egyenesen kezelni intrikák és viták nélkül, míg az esti öltözéked feldobhatod egy hosszában kérgesített darabbal.

- Ha farmert viselsz, egy nyári szandállal és lenge dzsekivel, akkor hordj nagyméretű kiegészítőt, hogy feldobja a külsőd és magabiztosságot sugározz még akkor is, ha lazán öltöztél.

Irány a bizsu bolt és a nagy kiegészítő bazár!

Találd ki és vállald magad!

 2010.05.10. 14:55

Ha divatos frizurát szeretnél egy biztos: a régi copfoktól el lehet búcsúzni. A csuris retro végleg a múlté, dúl az individualizmus és a tökéletes ápoltság. Mindezzel fémes, de mégis meleg színek járnak.

A fazon, amelynek egyértelműen a személyiségvonásaidat kell tükröznie, alapvetően rövidebbre vágott bubifrizura, amelyben azért lehetnek hosszabbra engedett részek is. „Tegnap az volt a filozófia, hogy hagyjuk, hadd nőjön hajunk, amerre akar” – vallja a Német Fodrászok és Hajformálók Szövetségének elnöke – „idén már csak a száz százalékosan ápolt és formált stílus az elfogadott. Mindez abból adódik, hogy a hosszabb frizurák jellegükből adódóan elvesztik természetes dinamikájukat. A rövidebbek sokkal alkalmasabbak a kinyilatkoztatásra, hajviseletünknek ugyanis személyiségvonásainkat is vissza kell adnia, mivel idén újra a nő és karaktere kerül a középpontba” – hangsúlyozza. Az egyediség erősítése pedig nem jelent mást: vége a hollywoodi sztárok hajviseletének egy az egyben való kopírozásának, találd ki és vállald magad!
 
Az előző szezonokban Victoria Beckham merész és karakteres frizurája volt a sokak számára követendő minta. „A jövőre nézve nem várhatók igazi divatteremtő hajviseletek – bár Keira Knightley és Kate Moss laza hajviselete jelenleg még igen népszerű” – mondja hajszakértő újságírónk.
 

Marad tehát a bubifrizura, amely pár szezonnal ezelőtt bukkant fel újra. „Ugyanakkor az is igaz, hogy majdnem minden esetben bubiról beszélünk, legyen szó a fület épphogy eltakaró, vagy vállig érő viseletről. Ez a fazon hihetetlen átalakulásokra képes” – fejtegeti a haj- és smink specialista – „a tépettől a hullámoson át egészen az aszimmetrikus kompozíciókig, és ami a legfontosabb: idén is ez lesz a legmeghatározóbb trend. Ha igazán hozzáértő fodrász készíti el, remek alkalmi viselet lehet, de természetes formában a mindennapokon is hordható.”

Váratlanabb fordulat a dauer újraéledése, igaz inkább a dúsítás, dinamizálás fedőnév alatt. És ha korábbi trendek újbóli felbukkanásáról van szó, nem mehetünk el a régi-új vörös szín reneszánsza mellett sem. „A szőke és barna árnyalatok után a leginkább vörösrézre emlékeztető, fémes, de mégis meleg hatású hajszín jön divatba” – számolt be a Német Fodrászok és Hajformálók Szövetsége a várható trendről. „Mindez persze a fő csapásirány, nem pompázhat mindenki a vörös árnyalataiban, mivel a többségnek ez a hajszín nem áll jól” – hangsúlyozza a szakértő.

A divat elmúlt 100 éve

 2010.05.06. 15:27

Ahhoz, hogy megértsük, mi miért történik a divatban, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a nem túl régmúltban mi miért történt a divatban.

Divatos öltözet - illusztrációA világ eseményei és a divatirányzatok oda-vissza hatóan befolyásolják egymást, bár a történelmi eseményeknek és a társadalmi átalakulásnak nagyobb hatása van a divatvilágra, mint ahogyan az fordítva tapasztalható. A többegyütthatós folyamat néha nagyon meghökkentő dolgokat eredményezett. De a divat divat volt, és mint státuszszimbólum, a társadalmi rang jelképe, vagy csak a lemaradni nem akarás volt az, ami meghatározta ezen ruhadarabok népszerűségét.

 

Talán az első világháború hozta el a legmarkánsabb változást a divatban. Nem sokkal a háború után Coco Chanel megszabadította a nőket rabságukból, és leszámolt a fűzővel. A nők végre fellélegezhettek. A háború által a női nemre rótt újfajta feladatok többé nem tették lehetővé a fojtogató ruhadarabok viseletét. A nadrág megszűnt a férfiak privilégiumának lenni. Chanel hozta divatba a bizsukat, már nem csak a nemesfém vagy igazgyöngy ékszerek számítottak menőnek, bár státuszjelkép szerepük természetesen továbbra is megmaradt.

Coco Chanel nyomán az 1930-as  években kezdték az agarak (értsd magas, piszkafa alkatú nők, modellek) ellepni a kifutókat, és váltak a divatos test tökéletes mintapéldányaivá. Az akkori és mai divattervezők szerint is, a ruhák legjobban ezeken a csontsovány manökeneken mutatnak. Ennek a trendnek a káros hatásai mai napig kísértik a fiatal nőket.  A sovány testalkatot hangsúlyozandó, megjelentek a hosszú ruhák, amelyek izgalmasabbá tételére a derekat kiemelő övek kerültek.

A második világháború után Christian Dior keze nyomán megszületett a new look, amely a nőiesség hangsúlyozására épült. A ruhák hossza radikálisan megrövidült, az anyagok finomabbak, légiesebbek lettek, a nőies (ugyanakkor vékony) testrészek hangsúlyozása került előtérbe. A kacérság akkori szemmel nézve megdöbbentő lehetett, ám mai, mély dekoltázsokon és extrém mini szoknyákon szocializálódott divatlelkünk még mindig régimódinak találná.

A farmer megjelenése új utakat nyitott. Az uniformizálódás, vagyis a női és férfi ruhadarabok egymásba mosódása elindult rögös útján. A farmer mindamellett, hogy a korábbi textilekhez képest nagyon strapabíró, már-már elnyűhetetlen anyag volt, az örökkévalóságot és a sérthetetlenséget szimbolizálta. Később a lázadás, a szabadság és a gondtalanság jelképévé vált.

A 60-as és 70-es évek néhány, akkori valójában kényelmetlen ruhadarabot hozott a divat vívmányait árgus szemmel figyelő fiataloknak. Megjelentek a gyakran ultrarövid miniszoknyák, a horgolt topok, a szűk pulóverek és felsők. Hódító útra indult a lakkcsizma. Az anyaghasználat a vegyipar fejlődését tükrözte. A ruhák leggyakrabban kezdetleges minőségű műszálból készültek, amely szintetikus eredete miatt sem a higiéniát, sem a kényelmet nem szolgálta. A színes nejlonharisnya remekül képviseli ezt a vonalat.

A hippikorszak szinte már mindenki számára apró virágmintás blúzok, hosszú bő szoknyák, fenékben szűk és térd alatt jelentősen bővülő trapézfarmerok, illetve szakáll és hosszú haj kombinációjának víziójaként, egy nagy klisé képében él a fejekben. És a kép közepére a világbéke szó van tetoválva.

A 70-es évek legvégén hirtelen mindenki jókislány lett és állógalléros, fodros-zsabós blúzt kezdett hordani. A rakott szoknya volt a hab a tortán: kegyelemdöfés az elmúlt évtizedben miniszoknyán szocializálódott férfinépnek.

A 80-as évek arany középutat hoztak, a sportosan elegáns casual előfutárait tisztelhetjük ezen időszak divatvívmányaiban. A farmerhez társuló kockás inget felváltották a pólók – a nőknél is. A túlkapások kezdetben az elegáns ruhákhoz párosított sportcipők képében jelentkeztek, majd betört a diszkóláz, melyre még emlékezhetünk akár gyermekkori emlékeink képében, akár az egy-két évvel ezelőtti szezon divatos darabjainak felidézésével. A neonszínek, rikító sminkek, a latexnadrág mind esszenciái voltak a korszaknak. A szélsőségek végül a punk irányzatot hívták életre, égnek álló tarajos hajköltemények és mindenféle szabályt nélkülöző ruhadarabok párosításának képében. Vivienn Westwood volt a kor üdvöskéje, aki polgárpukkasztásával a mai napig lázadozik a globalizáció ellen.

A nőiesség hangsúlyozása extrém formában tért vissza. Mai napig szinte elveszünk a dekoltázsok, csupasz hasak, hosszú lábak erdejében.

A fogyasztás térhódításával a világdivat eredményesen vette fel a harcot. Ma már keresve kutatjuk a több szezont megérő holmikat, és egyre inkább arra kényszerülünk, hogy a divat jegyében minden évszakban horribilis összegeket költsünk ruhatárunk megújítására. Talán hamarosan megint a minőség lesz a trend, és újra az időtállóság válik etalonná.